Hírlevél feliratkozás

Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról
  A hidratálás fontossága

   

  Hidratálás belsőleg

  Sokunknak a hidratálás szó hallatán automatikusan eszébe jut a mai kor mantrája, miszerint szükséges meginni napi 2-3 liter vizet.

  Szinte már mindenki ismeri ezt a jótanácsot, de vajon azt hányan tudják, hogy ez miért fontos?

  A H2O a legfontosabb molekula a Földön. A Föld háromnegyedét a vízmolekulák milliárdjaiból álló víz borítja, és az emberi, a növényi és az állati test háromnegyede szintén víz. Ez a víz azonban nem közönséges ivóvíz, hanem tengervíz. Ez egyes elméletek szerint nem véletlen, mivel minden élet a tengerből ered, a földtörténet őskorának legnagyobb része a tengerben zajlott le. A szervezetünkben lévő vízben ugyanazok a sók vannak hasonló százalékban oldva, mint a tengervízben: 80% nátriumsó, 4 % kalciumsó, 4 % káliumsó, és 2 % magnéziumsó (ez a tengerben 10 %).

  Tengervizet hordunk a testünkben és úgy sétálunk a szárazföldön, magunkban hordva az őstengerből valamennyit. Születésünk előtt is magzatvíz vesz körbe minket és mivel az egész földi élet elképzelhetetlen víz nélkül, ezért egész életünkhöz nélkülözhetetlen az állandó víz pótlás, amit folyamatosan cirkuláltatunk szükséges magunkban. Természetesen a szervezetünkben keringő rendszerek (vér, nyirok, ideg) és a belső szerveink megfelelő működéséhez is elengedhetetlenül szükséges a megfelelő mennyiségű víz biztosítása, a méregtelenítő, cirkuláltató, ozmotikus működés biztosítása céljából.

  A mindennapjainkban folyamatosan működünk, emésztünk, lélegzünk, mozgunk, – különböző intenzitással -, ami egyrészt gyorsíthatja a kipárologtatást, másrészt egyes bevitt alkotóelemek, mint például a kávé, alkohol a szervezetbe bekerülve vizet von el a sejtjeinktől, és ilyenkor még fokozottabb vízpótlásra van szükségünk.

  Hidratálás külsőleg

  Ez a folyamatos vízbevitel és kiürítés folyamatos munkára kényszeríti az egész szervezetünket. A böjtök, a kímélő életmód, a száraz novemberhez hasonló kezdeményezések mind segítenek a szervezetünknek megpihenni. Mivel alapesetben a májunk és társai észrevétlenül teszik a dolgukat, ezért legtöbbször annyi marad számunka, hogy megismerjük a működésünket, és tudatosítjuk magunkba az ismereteket, ezáltal segítve a gördülékeny működést, az egészség megőrzését.

  A bőrünk szépségéhez is elengedhetetlen alapfeltétel a hidratáltság, mind kívülről, mind belülről. Amíg viszont meginni a vizet egész egyszerűnek tűnik, addig a bőrbe kívülről bejuttatni a vizet már sokkal bonyolultabb feladat. A bőr különleges felépítésénél fogva tökéletes vízzáró, ezért nem fogunk eloldódni esőkor és fürdéskor sem. A kádba is nyugodtan beülhetünk hosszú időre, sem a tüdőnk, sem a májunk, egyik szervünk sem lesz vizes, a bőrünk vigyáz a bent lévő dolgokra.

  A bőrünk felhámjában található legkülső szarusejtek lamelláris elhelyezkedésűek, azaz a szarulemezek rétegesen úgy helyezkednek el egymáson, hogy a kintről érkező vizet nem engedik be, a bentről kifelé vivő víz útját pedig lehetővé teszik, gondoljunk csak a bőrünkre kiülő izzadságcseppekre.

  A bőrünk felépítése belülről kifelé haladva egyre csökkenő víztartalmú, míg a belső irharéteg 90 % víz tartalmú, addig a külső szaruréteg már csak 30 %-ban tartalmaz vizet.

  Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor mégis hogyan tudunk a kozmetikumainkkal hidratálni?

   

   

   

  Hidratálási stratégiák

  Vannak olyan hatóanyagok a kozmetikumokban, melyek okkluzív, azaz filmvédő réteget képeznek a bőr felületén, így nem engedik a krém víztartalmát elpárologni. A működési elv hasonló, mint mikor a fazékra fedőt teszünk, ezzel megőrizve az elpárolgó víz mennyiségét. A vízzáró tulajdonságuk mellett még pluszban puhítják és simítják is a bőrt és a bevonatuk által csökkentik a bőrt érő külső káros, irritáló hatásokat.

  A bőr védőrétegébe beépülő esszenciális zsírsavak is segítik a hidratáltság elérését. Azáltal stabilizálják a védőréteget, hogy  a párolgás általi vízvesztést csökkentik, a mélyebb rétegek víztartalmát pedig növelik.

  Hidratálni lehet vízmegkötő alkotóelemek használatával a készítményekben, mint például glicerin, tejsav, urea, hialuronsav. Ezek a nedvességkötő anyagok természetes formájukban is megtalálhatók a bőrünk felhámjában, de érdemes ezeket kívülről is bevinnünk a hidratálás fokozásának érdekében. Természetesen a bevitt anyag mennyisége nagyon fontos kritériuma egy jó krémnek. Ezek a nedvességmegkötő tulajdonságok megfelelő mértékben alkalmazva működnek megfelelően, mert a túlzásban vitt alkalmazásukkal a bőr mélyebb rétegeiből vonják el a vizet, bőrszárazságot okozva.

   

   

  A képek forrása: Pexels.com