Hírlevél feliratkozás

Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról
  A hidrogén ereje, avagy a pH

  A pH (pondus hidrogenii, latinul potentia hydrogeni) az a kémiai mennyiség, amely a folyadékban lévő hidrogénionok számának mértékét jelöli, azaz egy adott oldat kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) jellemzi. Minél több a szabad hidrogénion, annál savasabb a kémhatás. Mivel ezek nem szemmel látható dolgok, ezért nehéz őket érzékelni, de pár ismeret birtokában nagyon sokat tudunk tenni az egészségünk és a bőrünk szépsége megőrzése érdekében.

  Az oldatok kémhatása

  Az oldat pH-ját egy 0 és 14 közötti numerikus skála jelöli. A 7-es pH semleges, az alatti savas, feletti pedig lúgos kémhatású.

  Minden egyes sejt életműködéséhez, működő képességéhez szükséges az emberi szervezetben az állandó és optimális pH környezet. Mivel az emberi test hetven százalékát víz alkotja, az anyagcserefolyamatok is vizes közegben mennek végbe. Optimális szint az emberi szervezetben 7,35-7,45 pH közötti érték, azaz enyhén lúgos kémhatású. Az anyaméhben lúgos, pH 8,4-es magzatvízben fejlődik a magzat és az anyatejjel táplált csecsemőknek lúgos a vizelet pH értéke. A tengervíz (ahonnan az élet fejlődéstörténete elindult) pH értéke 8,4!

  Minden egyes szervünknek saját, ideális pH-értéke van, így például a hasnyálmrigy és a bélrendszer pH-ja 8, a véré 7,35 – 7,45, a máj és a nyál pH-ja pedig 7-7,1. Az izmoké 6,9 pH, míg a vizeleté 4,8 a gyomorsavé pedig (1,2 – 3), mint a test legsavasabb része. A gyomorban lévő sósav az emésztést végzi, lebontja a szilárd ételeket, megöli a kórokozókat.

  Az enyhén lúgos környezet ideális az anyagcsere-folyamatoknak. Az értéket szervezetünkben ún. puffer rendszerek befolyásolják és tartják egyensúlyban.
  Szervezetünkben a savak és bázisok természetes egyensúlya döntő fontosságú.

  Amennyiben eltolódik az optimális pH egyensúly, a pH – egyensúly fenntartásáról az azonnali regenerálás gondoskodik.
  A szervezet a pH egyensúly mechanizmusának fenntartására ún. pufferoló szerveket használ, mint a bőr (verejtékezéssel), vesék (vizelet) és tüdő (kilégzéssel, azaz széndioxid kibocsátással;  a széndioxid kémhatása enyhén savas, az oxigén anyagcsere végtermékeként jön létre). Azért, hogy ne lúgosodjon túl, a szervezet az anyagcsere folyamán önmaga is termel még savas hatású anyagokat (szénsav, sósav, ecetsav, húgysav, tejsav).

  Tulajdonképpen a savasodással járó tünetek és szervi megbetegedések mind arra a törekvésre irányulnak a szervezeten belül, hogy a felesleges sav kiürüljön, vagy hogy aktiválódjon a lúgosító rendszer. Azaz, a létrejövő tünetek a szervezet méregtelenítési, öngyógyítói folyamatának természetes része.

  A bőr kémhatása

  A bőr átlagos pH-ja 4,7-5,7. A férfiak bőre általában savasabb, mint a nők bőre, és bár bőrünk pH-ja az életkorral növekszik, továbbra is savas. Amikor megszületünk, a bőr semleges pH-jú, de idővel savassá válik. A savköpeny pH-értéke kicsit magasabb télen, mint nyáron.

  Három (faggyú-, verejték-, és illatmirigyek) eltérő működésű és szerepű mirigy található a bőr irha rétegében. Váladékukat vagy a szőrtüszőn keresztül, vagy közvetlenül a pórusokon át juttatják a bőr felszínére. Váladékaik biztosítják a bőr nedvesség és lipid tartalmát, azaz a hidrolipid filmréteget. Az egészséges bőr felszíne enyhén savas vegyhatású innen származik a savköpeny elnevezés.

  A verejtékmirigy élettani szerepe a testhőmérséklet szabályozása, a faggyú egyenletes elosztása a bőr felszínén, valamint a savas vegyhatású védőrétege révén védelem a baktériumokkal szemben. A mirigyek test szerte megtalálhatóak, de sűrűségük testtájanként eltérő. Legnagyobb mértékben a tenyéren és talpon található meg, ezért van az, hogy izgatott, stresszes állapotban izzad a tenyerünk. A verejték a vérplazmánál hígabb sóoldat, pH értéke kb. 4,5 körüli érték, savanyú vegyhatását zsírsav, hangyasav, ecetsav és tejsav tartalma okozza (tehát izzadással is savas vegyhatású anyagokat távolít el a szervezet).

  A faggyúmirigyek a bőr felszínén lévő zsírréteget termelik, a szőrzetet zsírral átitatják ezzel elősegítik a szőrszálak vízállóságát és rugalmasságát, másrészt a bőrre jutó váladékuk a bőr hasonló tulajdonságait biztosítják. A zsír megakadályozza a szaruréteg kiszáradását és savas vegyhatása révén baktériumölő hatású (baktericid).

  Az illatmirigyek csak bizonyos testrészeken (hónalj, az emlőbimbó, a nemi szerveknél) találhatók, kivezető nyílásuk a szőrtüszőbe nyílik. Váladékuk lúgos vegyhatású, így ezeken a területeken a bőr savköpenye megszakad.

  A bőrt borító savköpeny felel a szervezet optimális pH egyensúlyának fenntartásáért egyrészt a pufferolás során a verejtékezéssel kiürített savas közeg felszínre juttatásával, másrészt ez a savas közeg biztosítja a megfelelő életteret a bőrfelszíni mikrobiomunk számára. Egyszerűen nagyszerűen működik a szerveztünk.

  A bőr megfelelő ápolása

  A bőr ápolása során fontos tisztában lennünk a tisztálkodási és kozmetikai szerek kémhatásával is, hogy a normál egyensúlyt megőrizhessük és fenntarthassuk.

  A bőrfelszín optimális, enyhén savas pH-értéke tisztálkodás hatására könnyen eltolódik lúgos irányba, aminek következtében a bőr kiszárad, feszül, húzódik és érzékenyebbé válik. A tiszta csapvízzel történő zuhanyzás is kedvezőtlen hatással van a bőr savköpenyére, hiszen a csapvíz pH-értéke 7. A helyzetet tovább rontja, hogy a legtöbb hagyományos szappan kifejezetten lúgos kémhatású, pH-értékük 9-12 között van, így használatuknál még több idő szükséges a savköpeny regenerálódására.

  A hosszú ideig tartó, kádban történő fürdésnél sokat segíthetünk a bőrünk pH értékének megőrzésében, ha a fürdővízünkbe valamilyen sót (konyha-, tengeri-, magnézium-) teszünk, így a pH értéket is a megfelelő irányba toljuk el, másrészt ezzel a víz állagát is sokkal selymesebbé, ezáltal a fürdést is kellemessebbé tesszük.

  A tisztálkodó szerek használata során fontos figyelembe venni mind az egyéni izzadékonyságot, mind a mindennapi életvitelünket, ezáltal a tisztálkodásaink gyakoriságát is. Az indokolatlan napi többszöri fürdéssel teljesen felboríthatjuk a szervezetünk egészséges pH egyensúlyát, a bőrünk természetes védőrétegének visszaállítása érdekében feleslegesen nagy munkára kényszerítjük a szervezetünket, melynek káros következményeit nekünk kell viselni.

  A tisztálkodási szereken túl a bőrápoló készítmények esetében még fontosabb, hogy figyeljünk a kémhatásra, mivel egy krém órákon keresztül is a bőrön marad.

  Az egészséges bőr tisztítására és ápolására éppen ezért bőrbarát termékek használata javasolt, melyek megőrzik a bőr fiziológiai egyensúlyát, nem pusztítják el a bőr védőflóráját. A reggeli vizes arcmosás után is húzódhat a bőrünk, ezért egy természetes összetevőket tartalmazó tonik segítségével gyorsan visszaállíthatjuk a bőrünk pH-ját. Ideális és ajánlott olyan bőrápoló termékeket választani, melyek védik és regenerálják a bőrünket, pH értéke bőrbarát.

  Az L.A. Signature összes terméke a bőrével azonos pH-jú.

   

  Képek forrás: pexels.com