Hírlevél feliratkozás

Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról
  3 pillér

  A jó megjelenés 3 fő pillére

  Ahhoz, hogy jól nézzünk ki, meg kell adni önmagunknak minden tőlünk telhetőt. Nagyon egyszerű, csak három dolog szükséges hozzá.
  Megfelelő táplálkozással és hidratálással kell ellátni a szervezetünket. Megfelelő kozmetikumokkal kell ápolni a bőrünket. Szükséges még a lelkünk megfelelő táplálása is.
  Röviden megfelelő bőrápolás, táplálkozás és énidő szükséges ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.

  Személyiségfejlesztés

  Más néven énidő. Pontosabb énidő és – tér. Kellő mennyiségű időt és teret kell biztosítanunk magunknak, hogy legyenek olyan hobbijaink, elfoglaltságaink, amik lekötnek, feltöltenek, szórakoztatnak, flow érzést okoznak. Mint mikor a kisgyerek belemerül a játékba. Ez nem csak szórakozás lehet, vagy szimpla olvasás vagy egyszerűbb növénygondozás. Ide tartozik az új dolgok megtanulása, önmagunk megismerése és fejlesztése is, vagy akár egy teljesen új karrier kialakítása is.

  A lényeg, hogy kikerüljünk a lelketlen taposómalomból, megtaláljuk azokat a tevékenységeket amikre vágyunk, amik jó érzéssel töltenek el. Mind mind olyan dolog, amit a belső hangra figyelve teszünk meg. A cél, hogy meg tudjuk élni azt az elégedettség érzést, ami kellő önbizalmat és önbecsülést ad. Amikor azt érezzük, hogy igen, erre vágytunk, ez most nagyon jól esett, akkor kapja meg a lelkünk is a megfelelő törődést.

  Fontos, hogy jóban legyünk önmagunkkal, és ehhez ismerni és elfogadni szükséges magunkat a hibáinkkal és jó tulajdonságainkkal együtt. Ahogy saját magunkat egyre jobban megismerjük és megértjük, úgy lesz egyre könnyebb elfogadni nem csak saját magunkat,  hanem másokat és a világot is. Ehhez azonban időt kell biztosítani és energiát kell áldozni arra, hogy fejlődhessünk.

  A megfelelően kialakított énképünk a realitás talaján állva az önbecsülésből és önbizalomból táplálkozik. Amikor jól érezzük magunkat a saját bőrünkben az egész egyszerűen látszódik, kisugárzik. Ilyenkor hallhatjuk azt másoktól, hogy „de jól nézel ki, hogy csinálod, hogy nem öregszel?”, esetleg ezt az utcán utánunk kiabáló stílusban úgy lehet kifejezni: „de jó bőr vagy anyukám ?.”

  Táplálkozás

   

  A megfelelő minőségű táplálkozás elégséges mennyiségű hidratálással kombinálva fontos alapja az egészségnek, az egészséges bőrképnek. Kissé leegyszerűsítve a dolgokat kijelenthetjük, hogy minden organikus élelmiszer, amit a természet emberi beavatkozás nélkül ad, az nevezhető minőségi alapanyagnak. Az összes olyan zöldség és gyümölcs, amit nem génmódosítottak, vegyi permeteztek vagy valamilyen más mesterséges módon manipuláltak, tartoznak ide. Az állatok húsát nagyban befolyásolja a tartásuk során kapott takarmány minősége és mennyisége, valamint a gyógyszeres (antibiotikumok/féreghajtók) kezelések. Minden, ami az ember által a természet ügyeibe történő beavatkozást illeti, az egyetlen dolog miatt történik: a haszon. Minél tovább áll el egy termék, annál messzebbre lehet szállítani, annál tovább lehet értékesíteni, annál nagyobb profitra lehet belőle szert tenni.

  Természetesen megkülönböztetünk természetes és ipari tartósítást is. Már a nagyanyáink, sőt a vándorló őseink is használtak egészségre nem káros, természetes tartósító eljárásokat, mint például a fűszerezés, füstölés, aszalás. A 2. világháború után, a városiasodás fellendülésével az élelmiszeripari fejlődése magával hozta a tartósító ipari eljárások széleskörű elterjedését is, és a konzerváláson túlmutatva a friss termékek tartósítása is időben jelentősen kitolódott. A vegyszeres tartósítás a mikróbák elpusztítása révén akadályozza meg az élelmiszer romlását. A mesterséges tartósítás, génmanipulációs beavatkozás hatása viszont nem áll meg a növény héjánál, amit egyszerűen lemoshatnánk, hanem elfogyasztva bekerül a mi szervezetünkbe is. És ami a növény természetes életciklusát, érését leblokkolja, ugyanezt a hatást idézi elő a mi szervezetünkbe is. A természetes folyamatokba történő beavatkozásnak kompenzálás a válaszlépése, az örökös kompenzálásnak pedig megváltozott természetes állapot. Betegségnek hívjuk.

  A nagy mennyiségű feldolgozott élelmiszeripari termékek fogyasztása kedvezőtlenül hat a szerveztünk működésére, ami a bőrünkön is előidézhet különböző látható jeleket. Az organikus élelmiszerek ezeket a káros hatásokat képesek közömbösíteni, de a legegyszerűbb az lenne, ha a szervezetünknek nem is kellene a káros hatások kezelésével foglalkoznia. Ezért szükséges kerülni a feldolgozott, tartósított, génkezelt alapanyagokat.

  3 pillér

  Bőrtáplálás

  A tiszta növényi alapanyagból (növényi olajok, zöldség, gyümölcs- és gyógynövénykivonatok) álló natúrkozmetikumok sajnos gyorsan romlanak, mivel a felhasznált gyümölcsök, zöldségek, vizes kivonatok kiváló tápközeget jelentenek a különböző mikroorganizmusoknak. Abban az esetben, ha nem azonnali felhasználású, friss, pár napig hűtőben elálló krémet keverünk ki, a natúrkozmetikumok is tartósításra szorulnak.

  A kozmetikumok tartósítása esetében is megkülönböztetünk természetes és károsító hatású mesterséges tartósítószereket.

  A mesterséges összetevőkből álló kozmetikumokkal már kevesebb probléma van a tartósítás szempontjából, ugyanis minél szintetikusabb egy kozmetikai termék, annál kevésbé romlik. Ezek a kozmetikumok is tartalmaznak azonban vizet, melyet erőteljes tartósítószerrel ellátva több évre biztosítják a kozmetikum eltarthatóságát. Mivel azonban a vízen kívül a többi összetevő szintetikus, azaz nem élő anyagok, így azok nem tudnak penészesedni, avasodni, romlani.

  Ezzel szemben az élő anyag folyamatosan reakció képes, ezért tartósításra szorul, ha azt akarjuk, hogy egy-két hétnél tovább elálljon. A natúrkozmetikumokban található tartósítószerek a megfelelő koncentrációban alkalmazva bőrbarát, jól tolerálható anyagok, melyek pusztán a baktériumok és gombák szaporodását gátolják, és nem elpusztítják azokat.

  A természetes tartósítószerek hátránya a mesterségesekéhez képest, hogy jelentősen lerövidül a hatóidejük, ezért éveken keresztül nem biztosítják az eltarthatóságot. A natúrkozmetikumok eltarthatósági ideje általában fél- egy év.

  Fontos azonban, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a bőrünkön lévő mikrobiológiai közösség megfelelő védelmet nyújt a szervezetünk részére, ezért nem mindegy, hogy a bőrünkre felvitt kozmetikum tartósítószereivel milyen módon és fokon nyúlunk bele a saját védelmi rendszerünkbe.

   

  A képek forrása: pexels.com és canva.com