Hírlevél feliratkozás

Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról
  A normál bőrtől a csodaszép bőrig

   

  Elméleti ismeretek

  Ahhoz, hogy csodaszép bőrünk legyen, először is tudnunk kell, hogy milyen a normál a bőr. Fontos ismernünk a bőr felépítését, szerkezetét és működését, hogy megfelelően tudjuk ápolni és hogy kihozhassuk belőle a maximumot.

   

  Azt mindenki tudja, hogy a normál bőrön nincsenek kóros elváltozások, pattanások, semmiféle betegség jele nem látható, a bőr nem feszül, nem húzódik.  A szerkezeti felépítése is sokaknak ismerős a biológia óráról, ahol is általában egy kocka alakú, kinagyított mikroszkópikus szerkezetben láthattuk. Emlékezhetünk még a bőrréteg hármas tagolódására is, mint a bőralja, irha, hámréteg, valamint a benne található különböző szervekre, mint például idegvégződések, receptorok, verejtékmirigyek.

  A működését sem kell senkinek bemutatni, mindannyian tudjuk, hogy  a bőrünk fő funkciója a mechanikai, immun- és fényvédelem, a hőszabályozás, a tapintás érzékelés, a kiválasztás.

  Sokan tisztában vannak azzal is, hogy a külső tényezőkön kívül a belső tényezők, mint az életmódunk, táplálkozásunk, lelkiállapotunk is mind befolyásolják a bőrünk állapotát.

  Ezeket az ismereteket az iskolában megszereztük, de már a mindennapi életben sokszor nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy az elméletet a gyakorlatba ültessük át, és a megszerzett ismereteket alkalmazzuk is.

  Elmélet a gyakorlatban

  A reggeli arckrémezés közben valószínűleg nem sokszor gondolkozunk azon, hogy a bőrünk mennyire összetett, sokrétű funkciót ellátó szervünk. Mint tudjuk, azon kívül hogy testünket mintegy kerítésként védi, számos érdekes tulajdonsággal bír. A külvilággal és a belső szervekkel is intenzív kapcsolatban van, mintegy közvetítő szerepet tölt be.

  A magyarországi telek és nyarak között átlagban 40 fok különbség is lehet. A bőrünknek mindegy, hogy kint mínusz 20 fok vagy plusz 30 fok van, biztosítja számunkra az ideális 36 Celsius fokot. A nagy hőmérsékleti ingazdozáson kívül, sokszor  meg kell küzdenie különböző fizikai, kémiai és biológiai ártalmakkal, mint például mikor nyúzzuk a saját arcunkat asztalon való támaszkodáskor, vagy túl erős tisztító hatású kozmetikumot használunk a bőrünkre, esetleg kórokozókkal találkozunk.

  A bőr egy folyamatosan változáson keresztül menő szerv, attól a pillanattól kezdve, hogy megszülettünk. Ezen kívül még a nappali és éjszakai működése is eltérő és még egy havi ciklikusság is jellemzi a bőrünk működését.  Pontosabban 21-28 napos életciklusban történik a sejtek megszületése a bőr mélyebb rétegében, amelyet a felhám felé történő folyamatos vándorlása majd természetes leválása követ.

  Ha kiszárad a bőrünk vagy nyáron leégünk a napon, ez a hámlási folyamat felgyorsulhat a természetes leválás ritmusához képest, illetve ezt mesterségesen is előidézhetjük  arcradír és savas hámlasztók alkalmazásával.

  A bőrünk állapota nagyon sokban függ a belső és külső hidratáltsági szinttől is, amely annyira fontos és összetett kérdéskör, hogy külön blogposztot érdemel a téma.

   

   

  Kortalan szépség

  Kiskorunkban olyan szép a bőrünk, hogy egész életünkben vágyunk ennek az ideális állapotnak a megőrzésére. A sokat használt bababőr kifejezés hallatán a szép, selymes, egyenletes bőrfelszínű, élettel teli, feszes és rugalmas bőrkép jut az eszünkbe. Az idő előrehaladtával a feszesség folyamatosan lecsökken,  a húszas éveinkben megjelennek az első ráncok, amelyek száma fokozatosan nő és 100 éves korunkra már nehéz őket megszámolni. A hamvas barackból mazsola lesz.

  A bőr feszessége, szépsége az örök fiatalság jelképe és ezért sokan vágyunk rá, hogy ezt az ideális állapotot minél tovább megőrizzük.

  A feszességért felelős sejteknek szükségük van megfelelő ápolásra és tápanyagokra, melyeket belsőleg és külsőleg is szükséges biztosítanunk.

  A megfelelő ismeretekkel és tudatos ápolással kihozhatjuk a bőrünkből a maximumot, és csodaszép bőrünk lehet.

  A fenti témákat fogom a következő blogposztokban részletezni.

   

  A képek forrása: Pexels.com