Hírlevél feliratkozás

Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról




    newsletter
    newsletter

    Alapanyagok I. bisabolol – xantán – glicerin

    Miért érdemes odafigyelni, hogy milyen alapanyagból készülnek a kozmetikumaink? Fontos megismernünk miket kenünk a bőrünkre, jó tudni, hogy az alapanyagok hogyan hatnak és működnek.

    Bisabolol

    A kamilla, másnéven az orvosi székfű (Matricaria recutita) Kelet-Európában őshonos, de ma már több földrészen megtalálható növény. A kamilla nagyon régóta ismert és széles körben használt gyógynövény, már az ókori rómaiak és görögök is alkalmazták gyógyító céllal. Az Alföld eredetmegjelölésben meghatározott területeiről kézi erővel kamillafésű segítségével begyűjtött, vadon termő kamilla 2015-óta Hungarikumnak minősül. Érdekesség, hogy virágait akkor gyűjtik, amikor fehér nyeles virágszirmai vízszintesen állnak (a kamillamező fehér színű).

    Az Alföldön a napfényes órák évi összege 2000-2100 között változik, a csapadék évi mennyisége pedig 500-600 mm között alakul. A sok napsütés nagyobb mértékű hatóanyag-felhalmozást tesz lehetővé, emellett a napfény növeli a kamilla illóolaj-tartalmát és összetételét. Az alföldi kamillavirág illóolajában több a gyulladáscsökkentő és fekélyellenes α-bisabolol-komponens, mint a Dunántúlon vadon termő kamillában, sőt, a sziki vagy székfű 22-szer annyi α-bisabololt tartalmaz, mint például az egyiptomi virágzat.
    A kamilla gyógyhatása több hatóanyag együttes jelenlétének eredménye.

    A bőrnyugtató, irritációt gátló hatását klinikai vizsgálatok is igazolják. Jótékony hatásából minden bőrtípus profitál, tökéletes az érzékeny, problémás, az idősödő vagy a finom bababőr ápolására is. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és sebgyógyító hatásának köszönhetően gyakran alkalmazható ekcémára, rozaceára, vagy más gyulladásra hajlamos bőrápolásra. Antioxidáns tulajdonsága révén erősíti a bőr természetes védőrétegét.

    Az L. A. Signature Hidratáló komplex arckrém és a Luxus arcolaj tartalmaz bisabololt.

    Xantán

     

    Különféle cukrok és melasz erjesztése során a Xanthomonas campestris nevezetű baktérium állítja elő a xantángumit, ami egy természetes eredetű zselésítő anyag.

    A xantán a kozmetikumok összetevőlistájában xanthan gum néven jelenik meg. A bio- és babatermékekben is gyakran megtalálható ideális alapanyag, mert nincs ártalmas mellékhatása, nem okoz irritációt. Alapvetően úgy állítják elő, hogy a xanthomonas campestris nevű baktériumot glükózzal kezdik táplálni. Ennek a folyamatnak a melléktermékét megszárítják és fehér porrá őrlik. Az eredmény a xantángumi, egy megemészthetetlen szénhidrát.

    Azon kívül, hogy a kozmetikumban sűrítő anyag, még szuper bőrápoló hatással is bír. A xantán finom bevonatot képez a bőrön, így segíti a bőr nedveségtartalmának megőrzését. A bőrfelszínen képzett ultrafinom bevonat selymes bőrérzetet biztosít. Közben erősíti a bőr védőrétegét a külső, káros hatásokkal szemben, ugyanis nem jutnak át rajta az irritáló anyagok. Ráadásul nem bőrtípusfüggő, minden bőrtípus barátja.

    A xantánt tartalmazó bőrápolási termékek szinte azonnal bársonyossá varázsolják a bőrt.

    A xantán megtalálható a L. A. Signature Hidratáló arclemosó tejben.

    Glicerin

    A glicerin minden élő sejtben megtalálható, mivel a zsírok egyik alapvető alkotóeleme. A színtelen, szagtalan, szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú glicerin íze édeskés (nem mérgező). Erről az édeskés ízről kapta a nevét Michel-Eugène Chevreul francia vegyésztől: glykosz (γλυκός), amely görögül édeset jelent.

    Az emberi szervezet által is termelt glicerin állati és növényi zsírokban egyaránt megtalálható, így ezekből kinyerhető.  Mivel az emberi szervezet által is termelt, így bőrazonos, nem okoz irritációt vagy allergiát.

    A glicerin úgy segíti a bőr vízmegtartó-képességét, hogy magához vonzza és hosszú ideig megtartja a mikroszkopikus méretű vízmolekulákat. Erőteljes hidratálóként ezért igen elterjedt.
    A glicerin híres a nedvességmegkötő tulajdonságáról, viszont a túlzott mennyiségű alkalmazása során a bőr mélyebb rétegeiből vonhatja magához a nedvességet, így a bőr belülről szárad ki.  A krémek összetevői között, ha az első helyek egyikén szerepel a glicerin, az túlzott alkalmazásra utal (10%), ezt mindenképp kerülni szükséges. A javasolt adagolási mennyisége a készítményekben 1-5 %, maximum 8 %, így tudja legjobban kifejteni hatását, hidratálni a bőrt, segíteni a nedvesség megőrzését.

    Az L.A. Signature termékek 4-5 % százalékban tartalmaznak glicerint: Mákos arcradír, Feketebodzás arctonik, Dekoltázskrém, Borotválkozás utáni balzsam, Hidratáló komplex arckrém.

     

    Képek forrása: pexels.com
    You don't have permission to register