Hírlevél feliratkozás

Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról
  Az illatokról

  Egy kozmetikum illatát a benne található olajok határozzák meg, elsősorban az illóolajok, de a növényi olajok is jellegzetes illattal bírnak. A kozmetikumokban lévő víz, hatóanyagok (hialuronsav, panthenol, niacinamid, stb.) semleges illatúak, azaz szagtalanok.  Az L.A. Signature kozmetikumok teljes termékpalettáját két illat határozza meg: az erdei fenyő és a levendula kettőse, amely egyszerre a határozott és a kellemes vonalat képviseli.

  Szaglás

  A levegőben keringő molekulák az orrán át beszívott levegő segítségével az orr szagérzékelő sejtjein áthaladva a nagy agyba eljuttattot ingerek által keletkeztetnek érzeteket. Röviden: a szagok érzetek.

  A szaganyagok kémiai reakciók, biológiai folyamatok eredményeként keletkeznek, általában valamely anyagból párolgás vagy kiválás útján. A kellemetlen szaganyagokat bűznek, a kellemeseket illatnak nevezzük, melyek rendszerint illóolajból erednek.

  A szaganyagok egyébként csak akkor keltenek szagérzetet, ha mozgásban vannak. Ezzel magyarázható, hogy nem érezzük erős szaganyagok szagát akkor sem, amikor az orrüregben vannak, ha nem veszünk lélegzetet, vagy ha nyitott szájon keresztül lélegzünk.

  A szaglás funkciója létfontosságú az állatvilágban, segít a zsákmányállat követésében, a megfelelő táplálék kiválasztásában. Az ember számára a szaglás szintén döntő a romlott táplálék vagy egyéb vészhelyzetek (tűz, mérgezés) felismerésében. Az embernél 4-5 cm2 a szaglóhám felülete, a kutyánál pedig 130 cm2.

  A szaglóhámunk idegsejtjei bizonyos vegyületekre érzékenyek, a szagérzet azonban teljesen szubjektív. Ugyanazt a szagot esetleg érezheti valaki kellemesnek, míg másvalaki kellemetlennek.
  Az adott anyag mennyiségétől, koncentrációjától is függ a szagérzet. Például az acetaldehid töményen büdös, tízezerszeresen hígítva pedig alma illatú.

  A nagy agy az érzékelések központja, az információk kombinációjából illatmintázat keletkezik, amely illatmintázat tárolódik, előhívható, és asszociálódhat más ingerekkel A viselkedésünket tudatalatt befolyásolja, emlékek felidézője lehet. Az illatos olajok hatással lehetnek a gondolkodásunkra, a koncentrációs képességeinkre, de a hangulatunkat is nagy mértékben befolyásolhatják.

  Az illatoknak nagyon komoly hatása van a szervezetünkre, a lelkiállapotunkra, a hangulatunkra vagy éppen a szellemi képességeinkre. Az illóolajokat évezredek óta alkalmazzák gyógyításra, rituálékhoz vagy éppen spirituális célokra.

  Erdei fenyő

  Az erdei fenyő (Pinus sylvestris) egész évben gyönyörű zöld színekben pompázik. Az „örökzöld” kifejezést a botanikai jelentésből kölcsönözve állandóan megújuló dolgok jellemzésére is használhatjuk.

  Az utolsó eljegesedés idején hazánk nagy részét erdeifenyvesek borították, ám az azt követő felmelegedésben különböző lombos fajok északra, illetve a magasabb hegyekre szorították őket. Ma őshonos erdeifenyveseket csak meszes talajon, a Zalai-dombság északi részén, a Kőszegi-hegységben Velem térségében, valamint Fenyőfő és Bakonyszentlászló között találhatunk.

  Mára Magyarország legelterjedtebb fenyőfajává vált, 2006-ban 131 000 hektáron nőtt – az a fenyőerdők 60%-a, az összes erdőterületünk 7%-a.

  Az erdei fenyő sok illékony anyagot bocsát ki a levegőbe, amely megsemmisíti a káros baktériumokat, vírusokat, emiatt is kedveltté vált szanatóriumok, üdülők környékén. Tűlevele különféle vitaminokban gazdag.

  A fenyőolaj sebgyógyulást elősegítő, faggyútermelést harmonizáló, és fertőtlenítő hatásáról ismert. Friss, terpentines, kámforos fejilattal és száraz, édes, balzsamos, fás aljegyekkel rendelkezik. Jól keveredik a legtöbb fa – és gyógynövényfélével, valamint a levendulával és citrommal.

  Illóolaja által keltett érzetek közül kiemelkedik a lelkünkre gyakorolt azon hatása, miszerint egyensúlyba hoz, energetizál és felfrissít. Fokozza az önbizalmat, elűzi a bűntudatot.

  Levendula

  A levendula messze a legnépszerűbb, legsokoldalúbb, leggyakrabban használt illóolaj, évezredek óta híres gyógyító tulajdonságairól. Ezek közül a legtöbb az érzelmeket és a testműködést kiegyensúlyozó és normalizáló hatásának köszönhető. Alapvetően nyugtat, csillapít és ellazít.

  A levendulának tiszta, friss, virágos fejillata, és finom, zöld, gyógynövényes aljegyei vannak. A legtöbb illóolajjal jól keverhető.

  Termesztésben leggyakrabban a közönséges levendulával (Lavandula. angustifolia) találkozhatunk. Számos nemesített fajtája van. A levendula elnevezést a latin lavare (mosni) kifejezésre vezetik vissza. Más magyarázat szerint a latin livere (kékes színű) szóból ered.

  Az 1700-as években került Magyarországra. Mára már jelentősen elterjedt a levendulával beültetett területek száma, és ennek megfelelően már számos illóolaj lepárló működik.

  A boroknál természetes a különböző évjáratokat megkülönböztetni, pedig ami vonatkozik a szőlőre, ugyanaz a kertek, földek többi szereplőjére is igaz. A levendula lepárlását is sok tényező befolyásolja, így többek között az angustifolia változata, a talaj, a tájegységek és a benapozott órák száma.
  Emiatt előfordul, hogy egy adott helyen termő, azonos fajtájú levendula 2 különböző évben különböző illatjegy összetételű, azaz eltérő illatú lesz. Ugyanígy két különböző helyről való azonos mennyiségű virág lepárlásakor kihozatalban kerek egy liter különbség is adódhat, különböző szín és illattulajdonságokkal.

   

  Fentiek tükrében az L. A. Signature termékek esetében elmondható, hogy a jelenlegi évjáratú sárgabarack és mandula olaj különösen marcipán illatú, ami édeskés irányba tolja el a lecsengést.

   

  A képek forrása: pexels.com