Hírlevél feliratkozás

Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról
  Beszéljünk a ráncokról!

  Sokunkban benne van a vágy és az igény, hogy tetszünk önmagunknak és/vagy valaki másnak és ebből az igényből táplálkozva foglalkozunk önmagunkkal, a kinézetünkkel, az egészségünkkel. Elolvassuk az egészségről és a bőrápolásról szóló cikkeket, a termékek hirdetéseit és címkéit, majd választunk. A cél az, hogy szeretnénk jól lenni és jól kinézni. És ez az igényesség nagyon jó. Hiszen tagadhatatlan, hogy a szépség iránti vágyunk örök.

  Az öregedés

  Bármilyen furán hangzik is, a születésünk pillanatától öregszünk. Jobban mondva hívhatjuk így is a folyamatot. Először is kifejlődünk 9 hónap alatt odabent, majd idekint továbbfejlődünk, majd serdülőkor végére a nemi érésünk is végbemegy. Az ifjúkorunk végére a növekedésünk megszűnik, (ez férfiaknál a 25.,nőknél a 20. életév), majd kb. a 30. életévtől megjelennek az  öregedéselső jelei. Az öregedést meghatározhatjuk úgy is, mint a szervezet reprodukciósérettsége után jelentkező funkcionális kapacitáscsökkenés.

  Ez nem egy pillanat műve, és nem egyik napról a másikra következik be, hanem egy fokozatos folyamat eredménye. Az öregedés időben elkerülhetetlenül és törvényszerűen kiszélesedő, jóval az öregkor előtt kezdődő, soklépcsősbiológiai folyamat.  Az öregedés folyamatában a sejtek működésének meghatározó szerep jut. A normális sejtek korlátozott osztódási kapacitással rendelkeznek. Meghatározottszámú sejtosztódás után kilépnek a sejtciklusból, véglegesen nem osztódóállapotba kerülnek. Ez a folyamat visszafordíthatatlan.

  A kollagén

  A sejtek ezután már osztódásképtelenné válnak, bár életképességüket nem vesztik el. Eleinte az öregedésnek nincs klinikailag észlelhető jele. Bár az öregedés jelének a legtöbben a ráncokat tekintik, a folyamat azonban már azelőtt elkezdődik az ember szervezetében, hogy az a bőrünkön látszana. Idővel csökken a csont-, a porc- és az izomtömeg is, és növekszik a testzsír aránya. Megváltozik a hormonrendszer, a keringés, a vérnyomás, az egész szervezet működése.

  Az öregedés külső jeleként jelentkező ráncosodást mi okozza?  A bőr felépítését és feszességét alkotó váz fő alkotóeleme a kollagén idővel lassabb ütemben kezd el termelődni. A kollagén az egyik legelterjedtebb fehérje, mely fontos szerepet játszik a sejtek közötti térhálózat felépítésében, a csontok rugalmasságában, a porcszövet felépítésében. Strukturális fehérje, melynek fibrilláris (szálas, rostos térszerkezet) térkitöltése van, jellegzetes hullámos lefutással, változó rostátmérővel (2-20mikrométer).  A kollagén neve görög eredetű, a görög κόλλα (kólla) szóból ered, mely ragasztót jelent. A kollagént emiatt a sejtek ragasztójának becézik, mivel összetartja a szöveteinket. A kollagénnek jelentős szerep jut a fiatalos kinézetben, mivel a mennyiségének csökkenése miatt a kötőszövet elveszíti a feszességét és a bőr már nem áll vissza alaphelyzetbe egy-egy mimikai mozdulat után.

  Mit lehet tenni a fiatalos megjelenés minél további megőrzése érdekében?

  A következő posztból kiderül.