Hírlevél feliratkozás

Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról
  Hidratáló stratégiai elemek

  A hidratálásról szóló előző posztban bemutatásra kerültek a különböző hidratálási stratégiák, azok működési elvei. Most ezeket az elemeket szeretném részletesebben bemutatni.

  Filmképzők

  A filmvédő réteget képező, úgynevezett okkluzív anyagok egyik kiemelkedő képviselője a xantán. A xanthomonas campestris baktérium sejtfalából biotechnológia fermentációval előállított gélképző finom bevonatot képez a bőrön, segíti a bőr nedveségtartalmának megőrzését, és selymes bőrérzetet biztosít.

  A xantán megtalálható a L. A. Signature Hidratáló arclemosó tejben.

  Egy másik jeles gélképző a ceralan, ami egy módosított méhviasz, amely a L.A. Signature Dekoltázskrém egyik összetevője. A ceralánnal készült termékek selymes érzetet kölcsönöznek, szatén finomságúvá varázsolják a bőrt.

  A fenti két természetes összetevő mellett fontos említést tenni a kozmetikai termékekben található mesterséges alapanyagokról is, a tisztán látás kedvéért. Rendkívül széles felhasználású mesterséges összetevő a szilikon. A filmképző és vízmegkötő tulajdonsága révén bársonyos, selymes bőrérzetet biztosít, a segítségével a krémek könnyen kenhetőek lesznek. Mivel nagyon jó vízmegkötő képességű, ezért képes az apróbb ráncokat feltölteni. Azon kívül, hogy mesterséges, környezetszennyező, a fő probléma a használatával az, hogy csak optikai hatást tud biztosítani, mivel nem szívódik fel, átmenetileg kitölti az apró ráncokat, szarkalábakat, a tág pórusú bőrt egyenletesebbé teszi. A szép egyenletes bőrkép csak átmeneti, rövid távú eredmény, mivel a szilikont tartalmazó krém letörlését követően a keletkezett felületi simító hatás eltűnik, és hosszú távon az erőteljes vízelvonó hatása révén dehidratáló hatású.

  Mindig fenntartásokkal kell kezelni, ha egy krém fő alapanyaga a szilikon, amely ilyen neveken található meg az összetevőlistában: dimethicone, cyclomethicone, trimethicone. Az azonnali optikai hatást kihasználó, elsőre nagyszerűnek tűnő készítménynek ezek a termékek, de az igazi hatóanyagok hosszú távú tulajdonságaival nem képesek felvenni a versenyt.

   

  Vízmegkötő alkotóelemek

   

  A természetes hidratáló elemek (Natural Moisturising Factor – NMF) olyan anyagok, melyek a bőrben természetesen is megtalálhatóak, és fontos szerepet játszanak a bőr megfelelő hidratáltságának fenntartásában. Kulcs szerepet játszanak a bőr egészségességében, üdeségében és hasznos összetevői a kozmetikumoknak.

  Néhány fontos vízmegkötő: glicerin, urea, tejsav, hialuronsav

  A lipidekkel együtt az NMF-ek megakadályozzák a bőrt a vízvesztéstől, fenntartva a bőr fiatalos, sima megjelenését. A bőr NMF tartalmának csökkenése szárazsághoz, hámláshoz, kényelmetlen érzéshez vezet.

  A glicerin híres a nedveségmegkötő tulajdonságáról, viszont a túlzott mennyiségű alkalmazása során a bőr mélyebb rétegeiből vonhatja magához a nedvességet, így a bőr belülről szárad ki.  A krémek összetevői között, ha az első helyek egyikén szerepel a glicerin, az túlzott alkalmazásra utal (10% ), ezt mindenképp kerülni szükséges. A javasolt adagolási mennyisége a készítményekben 1-5 %, maximum 8 %, így tudja legjobban kifejteni hatását, hidratálni a bőrt, segíteni a nedvesség megőrzését.

  Az L.A. Signature termékekben 4-5 % százalékban található glicerin: Mákos arcradír, Feketebodzás arctonik, Dekoltázskrém, Borotválkozás utáni balzsam, Hidratáló komplex arckrém.

  Az urea a felhám természetes összetevője. A bőr természetes hidratáló hatóanyaga, hozzájárul a bőr rugalmasságának és hajlékonyságának megőrzéséhez. A normál bőr körülbelül 1% ureát tartalmaz. Hozzájárul a sejtregenerálódáshoz, mélyhidratáló, jelentős vízmegtartó képességű.

  Az urea az L.A. Signature Feketebodzás arctonikban és a Hidratáló komplex arckrémben is megtalálható.

   

   

   

  Fermentáció

  A tejsav egyike a szervezet által termelt NMF komponenseknek, a felsőbb bőrréteg hidratáltságának biztosításáért felelős. Feladata a bőr természetes pH értékének, savköpenyének kialakítása, amely az immunrendszert támogatva döntő szerepet játszik a kórokozók elleni védelemben.

  A kiváló hidratáló hatása erősíti a bőr védőrétegét, ezáltal növeli a felsőbb rétegek víztartalmát, hatására a bőr teltebbé, feszesebbé, puhábbá válik.

  A tejsav a kozmetikai termékekben a szőlőcukor fermentálásával nyert növényi alapú sav. Serkenti a kollagén és elasztén termelődését, segítve a bőr megújulását, szerkezetét, valamint fiatalítja, halványítja a bőrelszíneződéseket.

  A tejsav az L.A. Signature termékek közül megtalálható a Hidratáló arclemosó tejben, a Borotválkozás utáni balzsamban, a Hidratáló komplex arckrémben és a Mákos arcradírban is.

   

  A hialuronsav olyan NMF, melynek különleges vízmegkötő képessége van, úgy viselkedik, mint egy szivacs, akár saját súlyának százszorosát is képes megkötni.  A kozmetikumokban alkalmazva biotechnológiai eljárásokkal, növényi forrásokból, fermentációs folyamatok során állítják elő.  A hialuronsav képes a levegő páratartalmából vizet beszívni a bőrbe, ami a bőr kitelítődését, és ezáltal a ráncok csökkenését eredményezi.

  Megkülönböztetünk nagy és kis molekula súlyú hialuronsavat.

  A nagy molekulasúlyú hialuronsav kiváló felületi hidratáló, bőrvédő szer, és ozmotikus szivattyúként szolgálhat, segítve a vízben oldódó hatóanyagok mélyebbre behatolását a bőrbe.

  A kis molekulasúlyú hialuronsav kissé mélyebben hidratálhatja a bőrt.

  Az L.A. Signature Borotválkozás utáni balzsamban és a Hidratáló komplex arckrémben mindkét molekulasúlyú hialuronsav megtalálható.

   

  A képek forrása: HAROM.Studio és Pexels.com