Hírlevél feliratkozás

Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról
  Mi az a natúrkozmetikum?

  Egy pár éve készült, a teljes magyar lakosságra vetített reprezentatív kutatás eredménye szerint a hazai vásárlók közel háromnegyede tisztában van azzal, hogy a natúrkozmetikumok fő ismérve a „Nem tartalmaznak kőolajszármazékot, mesterséges színezékeket, parabéneket, egészségre káros anyagokat” valamint, hogy „Kizárólag természetes eredetű anyagokat tartalmaznak”. Nézzük meg részletesebben is ezt a témát.

  Natúrkozmetikumok kontra hagyományos kozmetikumok

   

  A natúrkozmetikum olyan kozmetikum, ami a hagyományos kozmetikumokkal szemben nem tartalmaz sem kőolajszármazékokat, sem olyan mesterséges összetevőket, mint például szilikonok, parabének, mesterséges szín és illatanyagok. A natúrkozmetikumokban a kőolajszármazékból származó ásványi olajok helyett természetes növényi olajok találhatók, innen ered a nevében szereplő megkülönböztetés.

  Mivel a kozmetikai ipar rohamos fejlődésnek indult az 1950 évektől alkalmazkodva a modern élet igényeihez, a termékek kifejlesztésének fókuszában a tömegtermelés állt. Nagy mennyiségben és olcsón, a kőolajkitermelés melléktermékeként rendelkezésre állt pakura, ami mondhatni az olajfinomítás maradéka, szemete. A kőolaj finomítás során a kőolajat alkotóelemeire szétválasztják, ezt desztillációnak vagy frakcionálásnak hívják. Így nyerik ki a különböző üzemanyagokat/fűtőanyagokat: benzint, paraffin lámpaolajat, a lökhajtásos repülő és hajódízel üzemanyagot, kazánfűtőolajat, ill. pakurát. Szóval a gépek, motorok, hengerek számára tökéletesen megfelel a kőolaj és származékai.

  Az olcsó, általános használatra szánt kozmetikumok, hidratálók nagyon gyakran tartalmaznak ásványi anyagot, általában a drágább, természetes olajok alternatívájaként. Az orvosi tisztaságú ásványi olaj színtelen, szagtalan és íztelen anyag, amit a gyógyászatban és a kozmetikumkésztés során is alkalmaznak. Számos országban a babaolajban is ásványi olaj található, melyet hidratáló anyagként használnak. A bőr felületén egy vízzáró réteget képez, és mivel gátolja a víz felszívódását, így biztosítja a hidratáló hatást.

  A hagyományos kozmetikumok ellenérvei

  A hagyományos kozmetikumokban gyakran megtalálhatóak az alábbi, emberi szervezetre káros anyagok:

  Kőolaj származékok: megakadályozzák a bőr légzését, méregtelenítését, eltömítik a pórusokat ezáltal elősegítve a pattanások, mitesszerek kialakulását (Mineral Oil, Paraffin Wax, Liquidum Paraffinum, Petrolatum)

  Szilikonok: megakadályozzák a bőrszellőzést, ezáltal eltömítik a pórusokat, gyulladást, ekcémát stb okozhat (Dimethiconol, Simethicone, Cyclomethicone)

  Alumínium származékok: eltömítik a bőrt, megakadályozzák a természetes kiválasztást és méregtelenítést (Ammonium alum, Aluminium Fluoride, Aluminium Silicate

  Kémiai fényvédőszerek: UV sugárzás hatására rákkeltő anyagok szabadulhatnak fel belőlük és súlyosan környezetromboló hatásúak (Benzophenone, Oxybenzone, Octyl-Methoxycinnamat)

  Szintetikus illatanyagok: legallergénebb vegyületek, súlyos egészségkárosító hatással (Parfum, Fragrance)

  Szintetikus színezékek: C.I. + 5 jegyű számsor

  Szulfátok: bőrizgató, allergizáló, nyálkahártya károsító hatásúak (Sodium Lauryl Sulfate/Sodium Dodecyl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate)

  Tartósítószerek: erősen allergizálhatnak (A paraben végződésű összetevők, mint péládul Methylparaben, butylparaben stb. valamint a BHA, EDTA, BHT, DEA, TEA rövidítések)

  Válaszlépés az egészség érdekében

  A natúrkozmetikumok a káros anyagokra válaszul jelentek meg az egészség megőrzése érdekében. A kőolajszármazékok helyett növényi olajok kerültek a termékekbe, adalékanyag mentesen. A jelenség a természetes táplálkozással és a fenntartható alapanyagokból készülő termékekkel párhuzamosan terjedt el világszerte, és napjainkra a szépségipar egyik vezető trendjévé vált. A növények húsából, magjából kinyert olajok sokkal bőrbarátabbak és egészségesebb alternatívái a kőolajszármazékoknak.

  A natúrkozmetikumok használata a bőr állagának tartós javulását jelenti, külsődleges és átmeneti megoldás helyett valójában a bőr öngyógyító, önregeneráló folyamatait aktivizálja, így az érzékelhető hatás az ilyen termékek esetében csak picit lassabban jelentkezik, azonban hosszabban tapasztalható. Az illatok kapcsán pedig elmondható, hogy a natúrkozmetikumok természetes eredetű – általában illóolajokból származó – illatanyagokat tartalmaznak.

  Az L. A. Signature termékcsalád még ezeken is tovább megy

  A növényi olajok és vajak a világ számos pontján megtalálhatóak, Európától Ázsiáig. Mi viszont nemet mondtunk a távoli országok növényi olajaira 2 okból. Egyrészt a velünk egy éghajlati körülmények között termett növények állnak a legközelebb hozzánk, ezek szolgálják leginkább az egészségünket. Másrészt az ökológiai lábnyom minimalizálása érdekében a felesleges környezeti terhelést mellőztük. Ennek megfelelően nem használunk shea- kókusz- kakaóvajat, pálmazsírt, de még oliva- vagy például argán olajat sem. A termékeinkben használt növényi olajok hazánkban termett növényekből, hidegen préseléssel előállított növényi olajok, hogy a legjobbat kapja a bőröd. Tökéletes bőrápoló hatással bírnak az itthon nagyon jó minőségben elérhető szőlőmag-, mandula-, sárgabarack-, napraforgó-, ligetszépe-, csipkebogyó olaj és társaik.

  Ezeken túl pedig még a hatóanyagok is mind bőrazonos összetevők, melyeket a bőr eleve is tartalmaz, így használatuk teljesen biztonságos.

  Képek forrása: pexels.com