Hírlevél feliratkozás

Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról
  Hogyan előzheted meg a szemduzzanat kialakulását?

  Reggelente táskás, duzzadt szemekkel ébredsz?  Különböző módszerek léteznek a duzzanat eltüntetésére, de mit tehetsz az ellen, hogy a puffadás egyáltalán ne alakuljon ki? Ha megérted, hogy mitől keletkezik, sokkal könnyebb lesz odafigyelned a megelőzésre.

   

  A bedagadt szemek oka a kötőszövetben pangó nyirokfolyadék. Már csak az a kérdés, hogy mi a nyirokfolyadék és mitől pang?

  Kezdjük az elejéről. Amikor a szíved dobban egyet, egy adag vért lök az artériás hálózaton keresztül az egyre kisebb átmérőjű ereken, majd kapillárisokon át a sejtek közötti térbe. A keringési rendszer összeköti egymással a szerveket, biztosítja köztük az anyagforgalmat. Tápanyagokat, oxigént szállít a külvilág felől a sejtekhez, az anyagcsere végtermékeit, a szén-dioxidot pedig eltávolítja a sejtektől.

  A hajszálerekből több folyadék lép ki, mint amennyi visszaáramlik. A vénák az elhasznált vér kb. csak 90%-át szállítják vissza, a sejteket körülvevő szövetnedv többlete a nyirok. A nyirok nagy mennyiségű vizet, különböző szerves anyagokat, aminosavakat, cukrokat, zsírokat tartalmaz, de találhatók benne fehérvérsejtek és a sejtek által termelt salakanyagok is. Ezt gyűjtik össze a nyirokerek. A kisebb méretű nyirokcsomók és a nagyobb nyirokszervek a nyirokerek mentén találhatók. Belsejükben történik a kórokozók elleni védekezés, valamint a rajtuk átáramló nyirkot megszűrik a baktériumoktól és más idegen anyagoktól (pl. toxinoktól) és végül visszajut a vérkeringésbe.

  Ha a nyirokereid nem működnek megfelelően, akkor duzzanat (nyiroködéma, vizenyő) alakul ki. A szövetközti térben maradó folyadék lassan gyűlik, szaporodik, pang és idővel látható duzzanattá válik. A nyirok mindig a perifériától a központ felé halad: a lábakból a törzs felé, a homloktól a nyak felé. Emiatt keletkezhet a duzzanat  a végeken: a bokádon, a kezeden, a szemed környékén.

  A nyirokkeringés (és a vénás keringés) természetes motorja az izmok ritmusos összehúzódása. Az izomműködés által jut vissza a nyirok és a vénás vér a végekről szív irányába.

  A mozgáshiány, az ülő életmód önmagában fokozza az ödémát. A napi testmozgás a nyiroködéma csökkentés legtermészetesebb és legegyszerűbb módja. Megfelelő izommunkával megelőzheted a vizenyő kialakulását, és egyszerű mozgásformákkal a vér és nyirokedények megfelelő munkáját támogatod. A rendszeres séta, kocogás, bringázás, arcmasszázs segít megelőzni a duzzanat kialakulását.

  A nyirokrendszeren lehet és kell továbbá is segíteni: több vizet kell inni, tartósítószerek, mesterséges adalékanyagok és színezékek nélküli friss élelmiszert kell enni. Segíti a keringés stimulálását  a száraz kefével végzett önmasszázs is, valamint az arc izmainak átmozgatásában segít az arcmasszázs és az arcjóga.

  Ha megfelelő mozgással és egészséges táplálkozással nem tudod megelőzni a vizenyő kialakulását, akkor a már meglévőt kell kezelned. A reggeli duzzadt szemeken már amúgy a szimpla felkelés is segít, amikor a reggeli készülődés során mozogsz, és így beindítod a keringést és az izommunkát. Jó hatású a hideg is az erek összehúzódására. A hideg vizes arcmosás, a jégkockás áttörlés, a hideg kanál szemre tétele, mind olyan praktika, ami a duzzanat lelohasztást szolgálja.

  Összefoglalva, ha reggelente duzzadt szemekkel ébredsz, akkor megelőzésképp vezesd be az életedbe a arcizom rendszeres mozgatását. Végezz nyújtó és grimaszoló  arckifejezéseket, használja arcrollert és gua shát és hamarosan nemcsak a duzzadt szemeknek inthetsz búcsút, hanem a szebb bőrképedet is köszöntheted.