Hírlevél feliratkozás

Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról
  Teljes körű anti-aging

  Ma az ember hamarabb öregszik, mint ahogy azt a biológiai órája indokolná.
  Az élet sajátsága ebben a világban a test születése, kifejlődése, majd gyengülése, estleges megbetegedése és törvényszerű halála. A kérdés csupán az, hogy mennyi idő áll rendelkezésre e ciklus két végpontja között. Ez az időintervallum akár 20-30%-kal is meghosszabbítható, és felelős életmóddal annak megrövidülése elkerülhető. Mi felelős az öregedésért?

  Oxidáció

   

  Az oxidáció során az élő anyag elhasználódik, megsemmisül.

  Az oxidáció során az anyag elektront vesz fel, a redukáló anyag pedig elektront ad le. Az oxidáció közben energia keletkezik, melyet a természet vagy a szervezet hasznosíthat. Például a fa vagy a szén elégetése motorokban és erőművekben is oxidációs folyamat, de végső soron az energiahordozó elhasználódása. Oxidáló szer például az oxigén, az ózon, a flór, a klór, a bróm, bizonyos elektron negativitású molekulák, más néven az ún. szabad gyökök. Az oxidáló szerek ellentétei a redukáló szerek vagy anyagok, melyek elszenvedik az oxidációt. Ezek képesek elektront leadni. Ilyenek általában a szén, a fémek, a nyomelemek, a vitaminok, valamint egyáltalán a szerves anyagok.

  Az élet tehát molekuláris szinten e két oldal állandó küzdelme: oxidáció és redukció, oxidáló szerek és redukáló anyagok, az élő anyagok termelődése és azok elfogyása, az élet fejlődése vagy annak elöregedése, elhasználódása.

  Manapság csakis azért hihetjük az oxidációt vagy a szabad gyökök keletkezését rossz folyamatnak, mert az ember életmódja, tevékenysége révén óriási mértékben felgyorsult a szabad gyökök keletkezése, vagyis az ember hamarabb öregszik, mint ahogy azt a biológiai órája indokolná.

  Szabad gyökök – antioxidánsok

   

  A szabad gyökök olyan reaktív oxigén-, nitrogén-, kén-, illetve szénközpontú molekulák vagy molekularészletek, amelyek többnyire gyorsan mozognak, és az élő szervezetben folyton más hasznos molekulákba, sejtekbe, szövetekbe ütköznek, ott azonnal roncsolnak. E tulajdonságaik révén nagyon agresszívek és rövid életűek, egyfajta „kamikaze részecskék”, melyek bár megsemmisülnek abban a reakcióban, melybe beleütköznek, viszont tönkreteszik vagy jelentősen átalakítják a megtámadott molekula szerkezetét. Az oxidációs folyamatban a fehérjék, a nukleinsavak és a zsírok károsodnak, és ez okozza az öregedést, a krónikus betegségek kialakulását.

  Az antioxidánsok viszont csökkentik az oxidatív stresszt. Elfogják a szabad gyököket, mielőtt azok életfontos molekulákat, sejtrészeket károsítanának. Az antioxidánsok rendkívül sokfélék: főként vitaminok (A, C, E, béta-karotin, gamma-linolénsav), enzimek, aminosavak, másodlagos növényi anyagok (flavonoidok).

  A szervezetben folyamatosan keletkeznek szabad gyökök, különösen akkor, ha az életmód egészségtelen, vagy bizonyos külső tényezők miatt: sugárzások, dohányfüst, ipari oldószerek, vegyszerek, elektroszmog, adalékanyagok, stb. A káros szabad gyököket a szervezet egy érzékeny rendszer segítségével legyőzi vagy legyőzheti, tehát azok képződését kontrollálja. Amennyiben az oxidációs folyamat dominanciája alakul ki, akkor a betegség, az öregedés nagyobb gyorsasággal halad előre, létrejön az akut vagy tartós oxidatív stressz. Molekuláris szinten az oxidatív stressz az öregedés, a megbetegedés vagy a gyógyulásra képtelenség egyik legfontosabb előfeltétele.

  Oxidatív stressz – gyógyítás – megelőzés

   

  Az oxidatív stressz során a szabad gyökök, mivel kontrollálatlan módon és mennyiségben keletkeznek a szervezetben, a sejteket károsítják. Másik oka az antioxidánsok mennyisége csökkenésének az egészségtelen, vitaminhiányos táplálkozás (konzervek, állati termékek, manipulált élelmiszerek fogyasztása).

  Az oxidatív stressznek számtalan jele van: a bőr gyors öregedése (különösen megfigyelhető dohányosoknál), ráncosodás, ízületi funkciók romlása, az emésztőrendszer maradandó károsodása, a látás romlása, az enzimek termelődésének csökkenése, bizonyos mirigyfunkciók kimerülése (cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés stb.). Az oxidatív stressz olyan károsodásokat hoz létre, melyek nem visszafordítható változások, öregedés a testben.

  Az élet minden nappal rövidül. Az öregedés elleni küzdelem tehát korántsem csupán a szépségiparról, a ráncok eltüntetéséről, hanem a betegségmentes, panaszmentes minőségi életről szól.

  Nem lehet tehát megspórolni az életmódváltást. Fontos a növény hangsúlyos táplálkozás, a mozgás, sport, a káros szokások feladása. Mindenki élete, sorsa egyéni, mindenkinek máshol van a hangsúly, máshol követte el a hibákat, mást kell javítania. A reform, a múlt rossz szokásainak és gyengeségeinek legyőzése, mindenki saját magának jól felfogott érdeke.  Az élet a molekuláris biológia törvényei szerint is tanulás, mértékletesség és önfeledt játék.

  Forrás: tamasidr.hu