Hírlevél feliratkozás

Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról
  Tudtad, hogy a szervezeted óramű pontossággal működik? Aminek része az izzadás is.

  Az életben maradáshoz és az optimális működéshez a bonyolult keringési- emésztési- ideg -érzékszervi stb rendszerek meghatározott tartománykeretek között működnek és szigorú szabályrendszerekhez igazodnak. Például a megfelelő működésünkhöz a vér pH-ja nagyon szűk érték 7,35 – 7,45 között mozog, ugyanígy a szervezetünk hőmérséklete is állandó értéken tartása létfontosságú.

  Számos élettani folyamat – izomműködés, emésztés – hőtermeléssel jár, és az egyenletes testhőmérséklet fenntartásához hőleadás szükséges. Ez a hő többféleképpen is távozhat a szervezetből, pl. párolgással, vezetéssel, áramlással, vagy sugárzással.

  A bőr klímaberendezésének lényeges része az irharétegben elhelyezkedő kapilláris érhálózat. Hidegben e parányi erek összehúzódnak, nem engedve, hogy a meleg vér a testfelszín közelébe kijusson és lehűljön, melegben viszont ellazul, hogy minél több hőt tudjon leadni a vér e természetes hűtőrácson átáramolva.  A központi termosztát amúgy az agy hipothalamuszában található, ami a bőrben lévő idegsejtekkel áll közvetlen kapcsolatban.

  A bőr felső rétegeiből állandóan, minden verejtékezés (izzadás) nélkül is párolog víz. Ha a szervezetnek több hőtől kell megszabadulnia, aktiválódik a verejtékelválasztás (izzadás).

  Az izzadás, vagy más néven verejtékezés, teljesen természetes folyamat: egy nagyon fontos fiziológiai, testi reakció a fizikai tevékenységre, bizonyos érzelmi helyzetekre vagy a környezeti meleg hőmérsékletre. Szóval, ha ver a víz, akkor lehet, hogy épp csípős, fűszeres ételek emésztése zajlik, sportolsz, szerelmes vagy, de az is lehet,  hogy vizsgán izgulsz épp, vagy ifjú- vagy változó kori hormonháztartási gubanc  vagy csak szimplán meleg van. (A természetes élethelyzetek mellett pajzsmirigy és egyéb betegségek is okozhatnak nem kívánt izzadást.)

  Ha a környezet hőmérséklete közel van a köpenyhőmérséklethez (34–35 °C), a hőleadás egyetlen lehetősége a verejtékelválasztás és a verejték elpárologtatása.  A verejték termelését a bőrben található verejtékmirigyek végzik, melyekből két félét különböztetünk meg.

  Az ekrin mirigyek egész testünkön megtalálhatóak, számuk kb 2-4 millió és az általuk termelt verejték elpárologva segít a testhőmérséklet szabályozásában.  Az ekrin által kibocsájtott izzadság általában színtelen és szagtalan. 99%-ban vizet és különféle sókat és aminosavakat (nátrium-klorid, urea, uronsav, ammónia) tartalmaz. Normál körülmények között a mirigyek által elsődlegesen kiválasztott folyadékból még az életfontosságú elektrolitek visszaszívódnak, így a sókoncentrációja alacsonyabb, mint a véré. Az izzadság mennyiségének növekedésével viszont a visszaszívás csökken, aminek eredményeképp nő az izzadság sótartalma. Nagy hőségben vagy aktív testmozgás után tehát nem csak sok vizet, de rengeteg sót is vesztünk.

  Az apokrin mirigyek a test csak bizonyos pontjain koncentrálódnak; a hónaljakon, a nemi szervek környékén, a szőrtüszőkkel ellátott fejbőrön – és akár a stressz is működésbe hozhatja őket.  Az apokrin mirigyek által termelt verejték fehérjéket, szénhidrátokat, ammóniát, zsírt, és elszíneződését okozó szerves vegyületeket tartalmaz. Az apokrin mirigyek összetétele azonban vonzza a baktériumokat, amelyek aztán a kellemetlen testszagért felelősek.  Az apokrin mirigyek a pubertás idején aktiválódnak a nemi hormonok hatására. Eltérően az ekrin mirigyektől, víz- vagy ionvisszaszívás itt már nem történik.

  Az izzadás mennyisége jelentősen eltér a különböző embereknél. A napi átlagos mennyiség 0,1 és 1 liter között szokott lenni.

  A verejtékkel távozó anyagok között zsírok, zsíroldékony mérgek, nehézfémek (pl. kadmium, nikkel, ólom), különböző savak választódnak ki, így a testhőmérséklet szabályozó természetes funkciója mellett jótékony méregtelenítő funkciója is van a verejtékezésnek.

  Az izzadás a legkönnyebben sportolással vagy szaunázással idézhető elő, de a bőr keringésének mindenféle serkentése, masszírozása, kefélése is némiképp segíti a verejtékmirigyek működését.

  A több káros hatásnak vagy környezeti terhelésnek kitett személyek verejtéke általában nagyobb koncentrációban és mennyiségben tartalmaz mérgező anyagokat, mint a vérük vagy a vizeletük.

  Az egészséges verejték frissen inkább szagtalan, csupán a bakteriális bomlás gondoskodik arról, hogy mégis érezhető legyen.

  Az izzadásgátló dezodorok általában olyan alumíniumszármazékokat tartalmaznak, melyek pórusösszehúzó hatásukkal meggátolják az izzadást, és így a méreganyagok nem tudnak a bőrön keresztül távozni.

  Az egészséges módja az izzadással járó kellemetlen szagok eltűntetésének a természetes dezodorok használata, melyek az izzadság lebomlását és ezzel együtt a kellemetlen szagok kialakulását gátolja.

  Sajnos ez azonban nem olyan egyszerű, mert mindenki máshogy és mást izzad ki magából. Életmódunk, táplálkozásunk, a ránk ható környezeti hatások, egészségi állapotunk és hormonháztartásunk névjegye van az izzadságcseppjeinkben.
  Ha az izzadásod kellemetlen szaggal jár, kerüld a fűszeres ételeket, viselj pamut, len és valódi selyemből készült ruházatot, fehérneműt.

  A frissítő zuhanyzás után nemcsak kellemesen tisztának érezheted magad, de a verejtékkel kivált méreganyagokat is leöblítheted a bőrről és a test köpenyhőmérsékletét is hűtheted. A mérsékelt hőmérsékletű mindennapokban viszont a túl gyakori mosakodás megszünteti a bőr természetes védőrétegét, ami miatt a bőr hajlamosabb lehet a gyulladásokra.

  Az arcod izzadságának áttörlésénél is fontos, hogy a bőr természetes védőrétegét ne bántsd, csak a kiválasztott verejtéket távolítsd el, ugyanakkor gondoskodj a visszazsírozásról, hidratálásról is. Erre tökéletes választás az L.A. Signature Feketebodzás arctonik és a Hidratáló arclemosó tej is.