Hírlevél feliratkozás

Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról
  A ráadás

  Az előző két részben elmeséltem a vállalkozásunk indításának a történetét, és most a befejező részben még szeretném megosztani veletek, hogy milyen elvek mentén alakult ki a termékpalettánk, milyen szempontok játszottak szerepet a megvalósításban.

  A tanulási időszakom elejétől kezdve hittem a természet és natúrkozmetikumok erejében és az egyre jobb kencéim visszajelzései csak megerősítettek ebben a hitemben.

  Hiszem azt, hogy a megfelelő alapanyagokkal történő bőrápolás mindenkit hozzásegít a csodaszép bőr eléréshez. Természetesen a szervezet ettől azért jóval összetettebben, ugyanakkor brilliánsan működik. A bőr szépségét nem lehet csupán a használt kozmetikumoktól elvárni, ugyanúgy hozzátartozik az egészséges bőrképhez a megfelelő táplálkozás, hidratálás, alvás, mozgás és lelki egyensúly. Azt vallom, hogy pár egyszerű dolog betartásával és kellő odafigyeléssel könnyedén kihozható mindenből a maximum.

  Szóval visszakanyarodva az ideális termékpaletta megálmodásához, azt tűztem ki célul, hogy felállítom a tökéletes elmélet, és annak mentén kompromisszumok nélkül fogom megalkotni a natúrkozmetikumainkat.

  A termékek összetevőit csoportosíthatjuk így: vizek, hatóanyagok, olajok, emulgeálószerek és tartósítószerek. Ezek mindegyike tudatosan, határozott elvek mentén kerültek kiválasztásra.

  Az emulziós krémek egyik fő összetevője a víz, ami lehet desztillált víztől kezdve termálvízen át rengeteg növényi hidrolátum, a lehetőség tárháza szinte végtelen. Olyan különleges alkotóelemek is készülnek ma már, mint például a csalán vagy a kék búzavirág hidrolátum, nem csak a közismert rózsa vagy levendula virágvíz.

  Mivel a vizek semleges kémhatásúak, a virágvizek pedig az esetek nagy részében savasak, és mivel a krémek nem lemosó, hanem felszívódó készítmények, ezért egyértelműen esett a választás a desztillált vízre, mint a szervezetünk működését legideálisabban támogató alkotóra. Az összes emulziós termékünk ebből a megfontolásból desztillált vízzel készült. A feketebodzás arctonikban használtunk egyedül virágvizet, ez pedig lemosó készítmény.

  A hatóanyagok tárháza is végtelen szinte ma már, a csiganyáltól kezdve a kaviáron át az iszapig, szinte mindent képesek vagyunk magunkra kenni a szépségünk megőrzése érdekében.

  A hatóanyag kiválasztásnál két fő szempont játszott szerepet a termékpaletta megalkotásában. Mivel a szépség belülről fakad, ezért, ha a lelki életünk rendben van, ragyogunk, mint a nap, mint az ereje teljében lévő virág. A bőrünk szépségét inkább az egészséges működés fenntartásával kell támogatni, és itt a fő hangsúly az egészségen van. Rengeteg olyan hatóanyag van, amit régóta használnak és biztonsággal alkalmazható, sok olyan, amivel kapcsolatban kétségek merültek fel, és olyanok is, melyek hatásáról meg nem születtek igazolhatóan biztonságos bizonyítékok.

  A bőr rövid távú segítője, mint például az A-vitamin is, tökéletes ránctalanító, bőrszépítő, de beleszól a hormonműködésbe, és a reprodukciós rendszer káros, kockázatos tényezőjeként kikerült a repertoárból. Szerintem a problémát mindig sokkal egyszerűbb megelőzni, mint utólag kezelni, ezért nem elég az azonnali hatásokat figyelembe venni, a hosszú távú biztonságos használatot sokkal fontosabb szempontnak tartottam a szóba jöhető alapanyagok kiválasztásánál. A retinolos termékek használata nem ajánlott terheseknek és szoptató nőknél, amit a kismamák gyönyörűen be is tartanak, mert óvják magzatuk, babájuk egészségét. Azt nem igazán értem, hogy a sajátjukat már miért nem tartják ugyanilyen fontosnak.

  A C-vitamin is manapság szupersztár összetevő a készítményekben, de levegő és fény hatására egy nagyon gyorsan lebomló összetevő, ráadásul sokaknál fémes illatú és színű elváltozást okoz. Átcsoportosítottam így ezt is a belülről történő táplálás tényezői közé.

  A legjobbnak hatás és biztonság szempontjából a természetazonos hidratáló összetevők ítéltettek, melyeket a bőr amúgy is tartalmaz, mint például a hialuronsav, urea, stb, így az egészséges és biztonságos működés biztosítva van a termékekben. A szupersztárnak számító hialuronsav kis és nagy molekulasúly formájában került a férfi és női arckrémbe is, a jobb hatás biztosítása miatt.

  A növényi olajok Magyarországon olyan hatalmas mennyiségben és minőségben állnak rendelkezésre, hogy teljesen egyértelmű volt, hogy a tökéletes bőrápolás megvalósítható velük, és semmi szükség távoli országokból származó alapanyagokra. Természetesen kipróbáltam én is minden egzotikus növényi alapanyagot, a kakaó-, shea-, mangóvajtól kezdve a különleges tamanu olajon át a közismert jojoba és olíva olajig, de bizton állíthatom, hogy felesleges környezeti terhelést jelent az ideutaztatásuk, mikor itt terem nálunk a jobbnál jobb minőségű növények hada, melyek olajai fantasztikus kozmetikai hatással bírnak. Szerintem még sokkal jobbak is :). A hazai környezeti viszonyoknak köszönhetően az itthon megtalálható napraforgó, sárgabarack, mandula, dióolajok nagyon jó minőségűek, és szerencsére egyre több hidegen sajtoló olajmanufaktúra is van.

  Biztos mindenki ismeri a szőlő, a bor, a szőlőmagolaj jótékony hatását. Franciaországban a Caudalie márka a szőlőben rejlő értékes tulajdonságokra alapozva építette fel a szőlő fókuszú márkáját. Nekem sem kellett több, kikísérleteztem rengeteg szőlőmagolajos és borral készülő krémet, de finoman fogalmazva egyiknek sem volt jó illata. Meghagyom a bort az étkezések mellé és vidám beszélgetések főszereplőjének, a szőlőmagolajat viszont már nehezebben engedtem el. Annyira értékesnek ítéltem, hogy kénytelenek voltunk felkutatni a legmegfelelőbbet. Bejártuk az országot, és végre az Őrségben találtunk egy olyan szőlőolajat, aminek a hidegen préselt mivolta ellenére nincs az a jellegzetes bor illata, így tökéletes választásnak tűnt a kozmetikumainkban.

  Persze mire az elmélet kitisztult, rengeteg kísérlet is született közben. A kísérleti nyúl természetesen én voltam, hisz ki más ? Volt már olyan kipattogzásom kókuszolajtól, és szörnyű bor illatú krémem, hogy nem győztem a lábszáramat és a talpamat ápolni a magas hatóanyag tartalmú, de nem kellemes illatú arckrémekkel .

  Az emulgeálószerek kötik össze a vizet az olajjal, ettől lesz a krém krém állagú, azaz emulzió. A termékeinkben 100 % növényi eredetű, biokozmetikumokban is engedélyezett, emulgeáló hatása mellet bőrápoló tulajdonsággal is rendelkező emulgeálószereket használunk.

  A tartósítószerekről nagyon fontos megemlíteni, hogy kétféleképpen tudnak működni. Az erős tartósítószerek a krémek számára hosszú eltarthatóságot biztosítanak, ugyanakkor a bőrünk felszínén található hasznos baktériumokat is elpusztítják, így beleszólnak a bőrünk egészséges működésébe. A kíméletesebb tartósítószerek nem pusztítják el a baktériumokat, csak a szaporodásukat gátolják meg, ezáltal a hatóidejük rövidebb, de a bőrünk egészsége szempontjából előnyösebbek. Az összes termékünk bőrbarát tartósítószerrel készült, ezért a termékeink eltarthatósági ideje 1 év.

  Az először még engem is meglepett, hogy az ismerősöknek osztogatott termékekről mennyire pozitívak a visszajelzések, de aztán egyre jobban tudatosult bennem, hogy a tanult elmélet, miszerint a természet a legjobb orvosság, a gyakorlatban is tökéletesen működik. A hagyományos kozmetikumokhoz hasonló, ott megszokott formulázás pedig meghozta azt a hatást, hogy a zsíros utóérzet nélküli gyors felszívódás miatt a natúrkozmetikumokhoz társított ellenérzet szertefoszlott. Ezen kívül a kézzel készítés, mint kreálás öröme is annyira meghatározó tényező volt az egész folyamatban, csodálkoztam is, hogy eddig miért csak elméleti területen mozogtam.

  Rengeteg tanulás, kísérletezés és tesztelés után szépen véglegesítésre került a termékpaletta felépítése a szükséges és elégséges elvű bőrápolás mentén. Tudtam már azt is, hogy milyen összetevőkből fog állni úgy, hogy a helyi növényi alapanyagoktól és a hatóanyagok szinergikus hatásától tökéletesen működjön, és szép lassan meg is találtunk minden beszerzési forrást, hogy a lehető legtökéletesebbet megalkothassuk.

  A termékpalettánk a fentiek szerint egy arclemosó tejből, arcolajból, egy férfi és egy női arckrémből, egy fekete bodzás arctonikból, egy mákos arcradírból és egy dekoltázskrémből áll. A hatásait tekintve minden bőrtípus számára ideális a használatuk, mivel a főszerep a bőr működésének egyensúlyán van. Az összetevők ápoló, hidratáló, faggyúműködését szabályozó hatásaik révén segítik a bőr egészséges működését, és így lehet csodaszép bőrünk.