Hírlevél feliratkozás

Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról
  Az alvásról

  Miért drága az alvásbankból kölcsönözni?

   

  Az alvás-ébrenlét ritmusa a legfőbb szabályozója a biológiai működésünknek. Ezt a ritmust pedig a szervezetünkben a kortizol és a melatonin hormonok egyensúlya befolyásolja. Az alváshiány vagy a megszakított alvás felboríthatja ezt a kifinomult rendszert, ami nappali fáradtsághoz és éjszakai éberséghez vezet. A kialvatlanság többek között kimerültséget, lelassult agyműködést okoz,  csökkenti az immunrendszer védekező képességét és stresszt gyakorol a szervezetünkre.

  Hosszú távon pedig a bőr az, amit a legjobban megvisel az alváshiány. Ideális esetben reggel termelődik több kortizol, hogy energiával lásson el a naphoz, estére pedig csökken, hogy a melatonin hormon tudjon termelődni a könnyű elalvás és a jó minőségű alvás érdekében. Ha felborul ez a ritmus, és az alváshiánytól este lendül működésbe a kortizol termelődése, akkor drasztikusan lecsökken a kollagén és az elasztin regenerációs képessége. Ez mutatkozik meg az arcon és eredményez mélyülő ráncokat. Regenerálódás hiányában a vér- és nyirokkeringés még inkább lelassul és romlik a szövetek oxigénellátása, ami puffadt, vagy karikás szemeket és egészségtelen, fakó arcszínt okoz.

  A megfelelő minőségű és mennyiségű alvásból el lehet csípni, de ne gondold azt, hogy ezt ingyen megteheted. A hosszú éjszakázásokat nem lehet kétszer annyi alvással bepótolni, sem pedig előtörleszteni, azaz  „előre aludni” sem tudsz.

  Szóval ne feledd, ha hitelt veszel fel az alvásbankból, akkor az akár két nap után már meglátszódik az arcbőrödön:  a szemkörüli ráncok elmélyülnek,  a tekinteted fáradt, megviselt lesz, a bőröd pedig drasztikusan veszít ruganyosságából.

  A megfelelő bőrápolás mellett a pihentető, minőségi alvás is ugyanolyan fontos a szép és egészséges arcbőr érdekében.

  Mit tehetsz? Add meg magadnak azt a luxust, hogy legalább egy héten egyszer időben lefekszel aludni és még megfelelő körülményeket is teremtesz hozzá. Sokkal kipihentebb leszel, amit nem csak a környezeted hálál meg, hanem a tested-lelked is. A szórakozásról és munkáról lemondott pár óra az alvás javára megtérül, szebb bőrkép és regenerálódott agy-, izom- és szövetsejtek lesz a jutalmad, jobb közérzettel és hangulattal karöltve. Leginkább persze önmagadért szánd önmagadra azt a pár órát, ami a pihentető alvás igényel.

  Fény
  Amint a nap lemegy, kezdj el hangolódni az esti fekvésre.  Minimalizáld a mesterséges fényt, különösen a kék fényt, és ehelyett a naplemente narancsos színéhez hasonló,  természetes meleg fényt használj. A legjobb, ha ezt gyertyák segítségével éred el. A nyugalom ösztönös érzését a láng egyszerű fénye segíti.

  Illat
  Használj nyugtató levendula illóolajat, vagy az esti kozmetikumodban, vagy a párnádra vagy a fürdővizedbe cseppentve, ez is hozzásegít a nyugodtabb, pihentetőbb alváshoz.

  Hőmérséklet
  A lefekvés előtti meleg fürdő az egyik leghatékonyabb módszer a gyors elalvásra. Az izmokat pihenteti, a test maghőmérsékletére pozitív hatással van, és emellett a gyertyafényes, esti illatos fürdő a magnézium- vagy tengeri só hozzáadásával fokozza az elme nyugtató hatását, miközben lágyítja a bőrt.

  Táplálék
  A vacsora mennyisége és minősége is ideális mértékű kell, hogy legyen. Se éhesen, sem túlterhelten nem lesz pihentető az alvás. Az okostányér elnevezésű táplálkozási ajánlás szerint vacsorázva biztosíthatod a szervezeted számára a megfelelő tápláltságot és az alvás nyugalmát.

  Bőrtáplálás
  A bőr kíméletes tisztítása és megfelelő hidratálása hozzásegít a nyugtató alváshoz. A megfelelő kozmetikumok használata elősegíti a bőr éjszakai regenerációját. A friss arccal való ébredés nagyszerű módja a nap megkezdésének.