Hírlevél feliratkozás

Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról
  Az érzékeny bőr, mint világjelenség

  A minap szembejött velem egy nagyon érdekes amerikai újságcikk, ami a túlzott mértékű arctisztítás veszélyeire hívja fel a figyelmet. Nagyon érdekes következtetésre jutottak, amelyre nem csak a megelőzésképp, hanem általános bőrápolási tanácsként is érdemes odafigyelni. Az egyetértésem okán ennek a hosszabb hangvételű írásnak a rövidített változatát közlöm, az eredeti cikk pedig a THE CUT new yorki magazinban olvasható. A nyugati világ bőrgyógyászai a túlzott bőrápolás jelenségéről az alábbiak szerint vélekednek a „Ha a bőrápolásról van szó, talán itt az ideje, hogy kevesebbet tegyen” című írásban.

  A tökéletes bababőr elérése érdekében elsőre azt gondolhatnánk, hogy egy kis kollagén és elasztin lenne a megoldás, de ez nem teljesen így van. A babák bőrének irigyelt tulajdonsága, amelyről a felnőtteknek is gondoskodniuk kellene, az az optimálisan működő bőrgát. Ez az egyik fő oka annak, hogy a babák bőre telt, sima, ragyogó és puha tapintású.

  A bőrgát vagy stratum corneum az elhalt bőrsejtek legkülső rétege és az epidermisz legfelső rétege. Funkciója, hogy megvédjen minket a külvilágtól, távol tartsa a külső agresszorokat és irritáló anyagokat, és bezárja a létfontosságú nedvességet. „Az epidermisz általános analógiája a tégla és habarcs szerkezet. Ahogy a sejtek (a téglák) az epidermisz bazális rétegéből érnek, lipideket (habarcsot) termelnek és választanak ki, ami segít megkötni a nedvességet” – mondja Dr. Beibei Du-Harpur, egy Londonban élő bőrgyógyász és bőrkutató.

  Sajnos ezek az idősebb bőrsejtek, amelyek felhalmozódnak, általában hozzájárulnak a bőr tompaságához. Éppen ezért termékek és eszközök egész sora létezik, beleértve a kémiai hámlasztókat, a fizikai bőrradírokat, hámlasztásokat, dermaplaningot, mikrodermabráziós eszközöket és még a jó, régimódi frottír törlőkendőket is, hogy megszabaduljunk tőlük. Ha ezeket a sejteket eltávolítjuk, frissebb, fiatalabb, szexisebb sejtek jelennek meg alattuk. Így hát égettük, dörzsöltük és lekapartuk bőrünk felső rétegét, hogy ragyogóbbnak, harmatosabbnak és élettel telibbnek tűnjünk. Teljesen értelmes eljárásnak gondolhatnánk ezt.

  „Amikor a védőréteg megsérül, apró, láthatatlan repedéseket hoz létre a bőrön. Ezeken a repedéseken keresztül a nedvesség, amelyet be kell zárni, távozik, és az irritáló anyagok könnyebben bejutnak, így a bőr feszültebbé, szárazabbá és érzékenyebbé válik” – mondja Renée Rouleau texasi bőrápolási szakértő és esztéta. A sérült védőréteg jelei változatosak: bőrpír, hámlás, valamint a száraz, feszülő, érzékeny és viszkető bőr, amely csíp vagy éget a termékek alkalmazásakor. A ráncok és a finom vonalak kifejezettebbek, és előfordulhat, hogy ekcéma vagy pattanás fokozottan jelentkezik.

  Többen tapasztalunk érzékeny bőrt, mint valaha. Egy kutatási jelentés szerint az elmúlt két évtizedben több mint 20 országban, öt kontinensen végeztek felméréseket az érzékeny bőrrel kapcsolatban, amelyek azt mutatják, hogy az érzékeny bőrűek a lakosság több mint felét teszik ki. „A bőr érzékenység előfordulása határozottan növekszik, és a bőrápolás hobbiként való robbanásszerű terjedése a világjárvány idején határozottan oda vezetett, hogy az emberek nehezen találnak kiegyensúlyozott rendszert” – mondja Du-Harpur.

  Rouleau szerint már régóta szükségtelenül sértjük meg bőrünk védőrétegét, más néven a nedvességgátat vagy savköpenyt. „Körülbelül tíz éve látom ezt, és ez csak a különböző típusú termékek és eszközök eredménye.” Azoknál az ügyfeleknél kezdte észrevenni, akik egy bizonyos márkájú szónikus arctisztítókefét használták, mivel azt napi kétszeri használattal reklámozták. A népszerű szonikus tisztítókefe fizikai hámlasztása sok ember számára túl sok volt, és látható bőrpírt és irritációt okozott. Aztán jött a hámlasztó savhullám, amikor Rouleau néhány túl lelkes ügyfele savas égési sérülésekkel jelentkezett. Az elmúlt néhány évben a savas termékek használata mindennapossá vált, és sok bőrápolási rajongó napi egyszeri vagy kétszeri rutinjának részévé váltak, ami fokozza az irritációt. „Az utóbbi időben megnőtt a sérült bőrgátos esetek száma, mivel mostanában sokan vényköteles retinoidot adnak a rutinjukhoz. A mellékhatás a nedvesség megsértése, ami szárazságot eredményez” – mondja.

  Ha száraz éghajlaton élünk, vagy ha genetikai hajlamunk van az ekcémára vagy a pikkelysömörre, az szintén hozzájárulhat a bőrgát károsodásához. A sok lépésből és hatóanyagokból álló bőrápolási rutin sem segít. Például az aszkorbinsavat hatóanyagként tartalmazó C-vitamin-termékek potenciálisan irritálóak – a C-vitaminnak ezt a formáját alacsony pH-értéken, 2,6 és 3,2 között kell elkészíteni, hogy hatékonyan behatoljon a bőrbe.

  A probléma megoldása egyszerű: egyszerűen abbahagyhatja a sok cucc használatát. Ilyenek a hámlasztók, a retinol és az irritáló összetevők, mint a C-vitamin. Miután megszüntette a probléma okát, a sérült bőrgátnak két-négy hétig tart a gyógyulása. Hajtson végre egy reggeli rutint: langyos vízzel mosakodjon, majd hidratáló krémet használjon védőréteget megerősítő lágyítószerekkel, nedvesítőszerekkel és okkluzív anyagokkal, valamint ceramidokkal és niacinamiddal. Esténként egy gyengéd letisztítás szükséges a smink és kozmetikum eltávolítására, majd hidratálás a bőrének szükséges hidratáló és védőréteget támogató összetevőkkel.

  „Keressen olyan speciális összetevőket, amelyek utánozzák a bőrében található természetes lipideket. Csak azért, mert a hidratáló krém dúsnak és zsírosnak tűnik a bőrön, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy helyreállítja” – mondja Rouleau. Javaslatai között szerepel egy 4 százalék niacinamidot vagy ceramidokat, esszenciális zsírsavakat tartalmazó termék. A zsírsavakban gazdag növényi olajok (például ligetszépe, napraforgó, mandula) hasznosak.

  Az alapvető nedvesítő és bőrpuhító szerek, mint például a B5-vitamin, az E-vitamin, a glicerin, és a növényi olajok megőrzik a bőr védőgátjának egészségét és optimális működését.

  Különös fordulatként az összes profi rávilágít egy trendre, amely segíthet. A legtöbb sérült védőrétegen segíteni kell, ha a bőr működése megfeneklik, vagy nem reakcióképes okkluzív anyagokkal, amelyek filmrétegképző hatásuk révén bent tartják a nedvességet. „A sérült bőrnek nedvességre van szüksége a gyógyulás elősegítése érdekében; a bőr helyreállító sejtjei sokkal gyorsabban és hatékonyabban működnek nedves környezetben.” – mondja Omer Ibrahim chicagói bőrgyógyász. Lehet, hogy a pattanásokra hajlamosak számára nem a legmegfelelőbb választásnak tűnik lekenni a problémás bőrterületet, de  ebben az esetben Ibrahim egy szokásos, krémalapú hidratálót javasol. „Keressen zsírokat, például triglicerideket, foszfolipideket vagy ceramidokat tartalmazó krémeket, amelyek segítenek hidratálni a bőrt és rögzítik a bőr víztartalmát.”

  Ha csak egy tanácsot vesz el, akkor az a kevesebbre való törekvés legyen. Csökkentse rutinját az alapvető fontosságú dolgokra. Talán a babalépések jelentik a bababőr felé vezető utat?

   

  Forrás: https://www.thecut.com/article/how-to-protect-and-fix-your-skin-barrier.html