Hírlevél feliratkozás

Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról




    newsletter
    newsletter

    Hazai növényi olajok II.

    Az L. A. Signature termékekben kizárólag hazai növényi olajokat használunk. Egyrészt a természettel összhangban alakult ki több ezer éve a növények és az emberek evolúciója, és ennek a kölcsönhatásnak az eredményeként a természetes helyi alapanyagok a legmegfelelőbbek a bőrünk számára. Másrészt a hazai alapanyagok a mezőgazdasági adottságoknak (domborzat, éghajlat, talajminőség) köszönhetően magas minőséget képviselnek. Most három szupersztár növényi olaj kerül bemutatásra.

    Ligetszépe olaj

    A ligetszépe olajat (Oenothera biennis seed oil) évszázadok óta használják sebek kezelésére.

    Gyakori növény. Útszéleken, ugarokon, rézsűk mentén, mindenféle talajban megél. Csaknem világszerte elterjedt. Eredeti hazája Észak-Amerika, Európába kereskedelmi hajókon szállítva jutott el. Több faja, mint kerti dísznövény, már a 17. század eleje óta megtalálható Európában, így Magyarországon is.

    A növény akár 1-1,5 méteresre is megnő. Lágyszárú, évelő gyógynövény, amely csodaszép, sárga virágokat hoz. A ligetszépe különlegessége, hogy esténként bontogatja gyönyörűséges szirmait, amelyek reggelre elhervadnak, majd le is hullanak, de az esti órákban ismét új virágok nyílnak. A gyógynövény júliusban és augusztusban örvendeztet meg bennünket szépséges virágaival.

    Különlegessége, hogy kiemelkedően magas linolsav tartalma mellett a növényi olajokban ritkán előforduló gamma-linolénsavat is számottevő mennyiségben tartalmaz.

    A linolsav erősíti és regenerálja a bőr védő rétegét, mérsékli a párolgás általi vízvesztést. A száraz és az idősödő bőrben is megfigyelhető a linolsav csökkent mennyisége, ezért a ligetszépe olaj linolsav tartalmának köszönhetően tökéletes választás a száraz és idősödő bőr ápolására.

    A gamma-linolénsav tartalma révén pedig az ekcémára, gyulladásra, pattanásra hajlamos bőr ápolására alkalmas. Zsírsavjai a membránokba beépülve javítják a sejtanyagcserét, regeneráló, sejtmegújító hatásúak, ezáltal biztosítja a bőr egészségét, támogatja öngyógyító képességét.​

    A ligetszépe olaj könnyen, gyorsan és mélyen felszívódik, a bőrfaggyúval keveredve csökkenti annak olvadáspontját, ezáltal segíti a bőrbe való beszívódást.

    A ligetszépe olaj a  Luxus arcolaj egyik szupersztár összetevője.

    Homoktövis olaj

    Fő elterjedési területe Ázsia. A Kárpát-medencében egyetlen faja, a Hippophae rhamnoides őshonos, pontosabban annak egyik alfaja, a subsp. carpatica Rousi.

    A tőfaj Európa- és Ázsia-szerte a tengerpartokon, homokdűnéken, sziklákon, az időszakos folyómedrekben és folyóvölgyekben, hegyvidékeken található. Az alfaj a Szigetközben, a Szentendrei-szigeten, Békás- és Káposztásmegyeren, valamint Örkény közelében fordul elő, de igen gyakran ültetik talajmegkötésre és díszcserjének is. A talaj iránt igénytelen, a rossz, száraz sós talajokon, márgán, agyagos kőmálladékon is megél. A telet jól viseli, a fagyok nem károsítják. Sarjtelepes, sűrű bozótot alkotó, ágas-bogas, 3-5 m magasra növő tövises cserje, vagy esetenként 11 m-re is megnövő kis fa.

    Levelei 4–6 cm hosszúak, ezüstösen vagy rozsdabarnán pikkelyesek, később csaknem teljesen pikkely nélkülivé válnak. A hajtások ugyancsak ezüstösek, gyakran tövisben végződnek. A virágok aprók, zöldesek, vörösbarnán pikkelyesek, egyivarúak. A termős virágok fürtökben állnak.

    A homoktövis széles spektrumon segíti szervezetünk egészségét. A homoktövis valóban csodanövény, hiszen sokféle egészségügyi problémára nyújt megoldást.

    A gyümölcshús olaj különösen gazdag telített palmitinsavban, palmitoleinsavban és értékes, el nem szappanosítható zsírkísérőben. A palmitinsavban gazdag tápláló homoktövis olaj bőrvédőréteg erősítő tulajdonoságú. A palmitoleinsav a növényvilágban ritka zsírsav egy fontos bőralkotó, mennyisége a kor előrehaladtával jelentősen lecsökken, így az időskori bőrszárazság kitűnő ellenszere, kiválóan alkalmas az idősödő, érett bőr ápolására. Az olajban található fitoszterolok, karotinoidok és E-vitamin antioxidáns tulajdonságú vegyületek, amelyek a káros szabad gyökök semlegesítése révén hatékonyan ellensúlyozzák az idő előtti öregedési folyamatokat, mint például a pigmentfoltok megjelenése, tónusvesztés, finom ráncok megjelenése, valamint mérséklik a túlzott UV sugárzás okozta káros hatásokat és nyugtatják a sérült, irritált, gyulladt bőr.

     

    Homoktövis olajat tartalmaz a Luxus arcolaj.

    Csipkebogyó olaj

    A vadrózsa hazánkban is honos, erdők, utak szélén előforduló cserjeféle. Termése a csipkebogyó. Mivel a magjaiból nyerhető kevés (9%) zsírosolaj előállítása igen munkaigényes, ezért a hidegen sajtolt halványsárga színű, dióra emlékeztető illatú csipkebogyó olaj a drága olajkülönlegességek közé tartozik.

    A csipkebogyó magolaj fő kémiai alkotóelemei a következők: linolsav (omega6), alfa-linolénsav (omega3), olajsav (omega9), palmitinsav és sztearinsav.

    A növényvilágban ritka, de a csipkebogyó magolajban jelentős mennyiségben található meg a háromszorosan telítetten alfa linolénsav, mely a hámsejtek membránszerkezetének fellazítása révén javítja a sejtanyagcserét, ezáltal segíti a sejtmegújító, regeneráló folyamatok működését.

    Hatásait jól kiegészíti a transz-retinsav, egy a szervezetben is keletkező, természetes A-vitaminszármazék, amely szintén fontos szerepet játszik a bőr regenerációs folyamataiban. A bőr védőrétegének megfelelő működésének, épségének megőrzésében vesz részt. A hámszövet optimális vastagságának, és a kollagénszintézis helyreállításának révén bőrfeszesítő, ránckisímító, rugalmasság fokozó hatású. Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően pedig ellensúlyozza az UV sugárzás, a szennyezett levegő, és a kemikáliák oxidatív hatásait, ezáltal lelassítja, késlelteti a bőr öregedési folyamatait. A csipkebogyó magolaj az anti-aging kozmetikumok gyakori alkotója.

    A csipkebogyó magolaj vékony állagának köszönhetően „száraz olaj”, amely lehetővé teszi, hogy könnyen felszívódjon anélkül, hogy olajos érzetet hagyna a bőr felületén.

    A csipkebogyó magolaj pigmentsejtek működését szabályozó hatása révén elősegíti a bőr természetes színének és tónusának helyreállítását, miközben halványítja a sötét pigmentfoltokat.

    Összegezve a csipkebogyó magolaj tulajdonságait, elmondható, hogy: antioxidáns, regeneráló, gyulladásgátló, összehúzó, hidratáló, feszesítő, simító.

     

    Csipkebogyó olajat tartalmaz a Hidratáló komplex arckrém, a Luxus arcolaj, a Borotválkozás utáni balzsam és a Dekoltázskrém.

     

     

    A képek forrása: pexels.com
    You don't have permission to register