Hírlevél feliratkozás

Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról
  Hazai növényi olajok III.

  Az L. A. Signature termékekben kizárólag hazai növényi olajokat használunk. Egyrészt a természettel összhangban alakult ki több ezer éve a növények és az emberek evolúciója, és ennek a kölcsönhatásnak az eredményeként a természetes helyi alapanyagok a legmegfelelőbbek a bőrünk számára. Másrészt a hazai alapanyagok a mezőgazdasági adottságoknak köszönhetően magas minőséget képviselnek. Most a három közismert hazai olaj, a szőlő, a napraforgó és a ricinus növényi olaj kerül bemutatásra.

  Szőlőmagolaj

  A szőlő (Vitis vinifera) termesztése szinte végig kíséri az emberiség történetét. Az ősi orvosi írások alapján a szőlőolaj több mint 6000 éve létezik. Napjainkban már minden kontinensen megtalálható ez a kultúrnövény. A szőlő hazánkban jóformán mindenütt megterem, de leginkább a sok napfényt, a meleget és tápanyagban gazdag talajt kedveli.

  A szőlőmagolaj érett szőlőszemek magjából készül, zöldessárga színű és jellegzetes illatú. A szőlőmagolaj különösen gazdag flavonoidokban, A-, B-, C- és E- és F-vitaminban. Mivel a szőlőmagok csak 6-20%-ban tartalmaznak zsírosolajat, valamint préseléssel ennek csak a fele nyerhető ki, ezért a hidegen sajtolt szőlőmagolaj egyike a legdrágább olajoknak.
  Gazdag biokatív hatóanyagainak köszönhetően markánsan antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatások ellen. Az öregedési folyamatokat lassítja, mivel képes a kollagén szöveteket regenerálni, növekedésüket stimulálni, a petyhüdt bőr állapotát javítani.

  A szőlőmagolaj különlegessége elsősorban kiemelkedő linolsav tartalmában rejlik. A linolsavnak köszönhetően a szőlőmagolaj erősíti és regenerálja a bőr védőrétegét, ezáltal mérsékli a párolgás általi vízvesztést, növeli a mélyebb rétegek víztartalmát. A linolsav a hidratáló tulajdonsága mellett kiváló gyulladáscsökkentő is.

  A szőlőmagolaj kiváló felszívódási és terülési tulajdonságokkal is rendelkezik. Könnyű olaj, amely gyorsan és mélyen szívódik be a bőrbe, nem hagy zsíros utóérzetet. A bőrfaggyúval keveredve csökkenti annak olvadáspontját, ezáltal segíti a bőrbe való beszívódást, csökkenti a pórusok eltömődésének valószínűségét. Javítja a bőr simaságát és rugalmasságát, valamint az oxigén ellátottságát.

  A szőlőmagolaj megtalálható a Hidratáló komplex arckrémben, a Hidratáló arclemosó tejbenLuxus arcolajban és a Dekoltázskrémben.

  Napraforgó olaj

  A napraforgó (Helianthus annuus) Magyarországon a legfontosabb, a legnagyobb területen termesztett olajnövény. Az őszirózsafélék családjában az egyik legismertebb faj. Olajának kedvező élettani hatásai miatt gyógynövénynek számít. Őshazája Észak-Amerika, mintegy ezer éve háziasították.

  Érdekesség, hogy minden napraforgó több ezer pici virágból áll. Egy nagy napraforgó tányérban akár 2000 darab is lehet. Másik érdekessége a napraforgóknak, hogy saját belső órájuk szabályozza, merre forognak. A fiatal napraforgó-palánták keletről nyugat felé fordulva követik a nap járását, majd éjszaka 180 fokot visszafordulnak kelet felé, hogy pirkadatkor ismét a legjobb pozícióban érje őket a kelő nap. Ezzel szemben a kifejlett növények „lecövekelnek” kelet felé, nem mozgatják már a tányérjukat. A jelenség kiváltója a napfény és a növény belső biológiai órája, az úgynevezett 24 órás cirkadián ritmus. A fény felé növekedést fototropizmusnak nevezik. A „napraforgás” során a folyamatot irányító fényérzékeny sejtek, a fotoreceptorok a látható fény spektrumában lévő kék fényt érzékelik, és annak hatására aktiválódnak. Ez az emberekben ugyanígy működik, mi is a hajnali kékes derengés miatt ébredünk fel kora reggel.

  A napaforgómag vitaminokat (B1, B2), nikotinsavat, foszfort, vasat, káliumot, növényi zsírokat és sok fehérjét tartalmaz. A hidegen préselt napraforgó olaj számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, ezáltal fantasztikus bőrápoló alapanyag.

  A napraforgóolaj E-vitamin-tartalma révén javítja a bőr simaságát, lassítja a ráncok és a finom vonalak megjelenését. Védelmet nyújt a nap káros hatásaival szemben. A bőrbe történő felszívódás után védő, bőrpuhító réteget képez, amely megakadályozza a nedvesség elpárolgását, valamint megvédi a külső réteget a károsodásoktól, sérülésektől. Ezen tulajdonságainak köszönhetően alkalmas az érzékeny arcbőr, a szem környéke és a bababőr ápolásához is.

  Vékony állagának köszönhetően a napraforgóolaj könnyen felszívódik a bőrbe anélkül, hogy eltömítené a pórusokat. Antibakteriális és pórusösszehúzó hatású. Vitamin-, antioxidáns- és zsírsav-tartalma elősegíti a bőr regenerálódását és általában javítja a bőr egészségét.

  Napraforgó olajat tartalmaz a  a Luxus arcolaj, a Hidratáló komplex arckrém, a Hidratáló arclemosó tej és a Dekoltázskrém.

  Ricinus olaj

  A ricinus (Ricinus communis), más néven Castor növény, őshonos a mediterrán térségben, valamint Afrika és India trópusi régióiban, ám más trópusi régiókban is növekszik. A trópusi Afrikából származó (i. e. 4000 környéki egyiptomi sírokban már megtalálható a magja), a Földközi-tenger mellékén meghonosodott gyógy- és dísznövény.

  Gyors növekedésű, örökzöld, lágy szárú növény. Eredeti élőhelyén, a trópusokon 10-12 méter magasságot is elérő évelő, Magyarországon csak egyéves növény, így csak mintegy 0,5-3 m magasra nő meg. A levelek a mélyzöld különböző árnyalataiban pompáznak, néha vöröses vagy lilás beütéssel. Szélbeporzású, nem önmeddő.

  A ricinusolaj a ricinus magjából préseléssel készült olaj egyedülálló zsírsav összetételű. A nehezen száradó, zsíros olaj gliceridek formájában tartalmazza a következő zsírsavakat: ricinolsav, olajsav, linolsav, palmitinsav és sztearinsav.

  A ricinusolaj jól tapadó, víztaszító védőolaj, amely óvja a bőrt a káros külső behatásoktól.

  A ricinusolaj magas zsírsavtartalma késlelteti az öregedés jeleit, mivel mélyen hidratálja, lágyítja és megnyugtatja a bőrt. Fokozza a rugalmasságot, serkenti a kollagéntermelést és csökkenti a striák megjelenését is. A ráncok megjelenésének lelassításával elősegíti a bőr rugalmasabb és fiatalosabb megjelenését. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságai miatt a ricinusolaj jótékony hatással van a pattanások csökkentésére, mivel könnyen behatol a bőrbe anélkül, hogy eltömítené a pórusokat.

   

  Ricinus olajat a Luxus arcolaj tartalmaz.

   

   

  A képek forrása: pexels.com