Hírlevél feliratkozás

Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról
  Hitvallás a természetesség mellett

  Több ezer éve, de az egyszerűség kedvéért most maradva az időszámításnál, minimum 2020 éve használunk természetes összetevőket. Ha az átlagéletkorra 80 évet veszünk alapul, akkor ez azt jelenti, hogy egy ember körülbelül 25 életet él le, és még mindig működnek ezek a dolgok. Nem ismerünk káros mellékhatásokat, továbbra is megbízhatóan működnek a növényi olajok a bőrápolásban. Ha azt vesszük alapul, hogy a vegyipar 1950-ben indult térhódító útjára és azóta még csak egy emberöltő telt el és már most tele vagyunk bőrszárazsággal, ekcémával és társaival, akkor világosan látható, hogy nem teljesen jó az irány, ha a kemikáliák felé haladunk.

  A baj általában ott kezdődik, amikor az ember okosabb akar lenni a természetnél. Az emberiség alapeleme valahol a fejlődés, viszont általában utólag derül ki, hogy mi bizonyul jónak hosszútávon is.

  Egyáltalán nem vagyok a fejlődés ellen, nagyon sok mindent a fejlődésnek köszönhetünk, általa ismerhetünk meg. Például a jelenlegi tudományos felfedezés a hasznos baktériumok jelentőségére vonatkozóan sok embernek segít, ami a fejlődés, a tudományos felfedezés következménye. A fejlődés által vált lehetővé a visszakanyarodás a természethez is.

  Gondoljunk csak bele a gőzmozdony feltalálásába, mennyire sok mindenben segíti az embert. Eleve már a kerék feltalálása, majd ahhoz köthetően a szállításra alkalmas eszközöké, majd azok hajtóerejének növelése a gőz erejével milyen fokú fejlődést eredményezett az emberiség számára. Ugyanez mondjuk a kiindulópontja is volt annak, hogy elinduljon egy olyan fokú felgyorsulása a mindennapi életünknek, amit még az egyedfejlődés lelki szinten nem biztos, hogy le tudott követni.

  Az embernek lételeme a közösség, a fejlődéssel együtt járt a felgyorsulás és valahol sajnos az individualizáció is. A gőzmozdonytól (1800) relatíve gyorsan eljutottunk az elektromosság elterjedésig és innen már szinte természetesnek hatott, legalábbis nem tűnt olyan horderejűnek, akkora ugrásszerű változásnak a gyorsvonatok, gyors autók, repülők és ezzel együtt a gyors élet, rapid kapcsolatok létrejötte sem.

  Eltűnt szinte a várakozás és a vágyakozás öröme, ma már pedig azonnali megoldásokat, találkozásokat és válaszokat kapunk a műholdas megoldásokkal mindenre. Nincs szükségünk a társaságra, társainkra fizikailag. Ha meg akarunk tudni, ismerni valamit, a világhálón azonnali választ kapunk bármire, amire csak akarunk. Viszont a lelkünknek szüksége van azokra a reakcióra, is ami kimarad a monitor előtti szituációból is, mint például testi közelség, érintés, illatok, szaglás. Eltársasmagányosodunk, felgyorsuló, rohanó világunkban és ezt a lelkünk sem le követni, sem elfogadni, sem megszokni nem tudja. Ezért is fontos az elveszett önmagunkat megtalálni, elmélyedni és lelassulni, visszatalálni azon korok működési rendjébe, amikor még nem volt ilyen szintű a testi és lelki probléma sokasága, amikor volt még idő átgondolni és megélni, leülepíteni a történteket, hallottakat.

  Az idő kerekét mivel nem tudjuk visszafordítani, az emberiség fejlődését nem tudjuk megállítani, ezért fontos észrevenni a lelassítás szükségességét. Nem kell minden lehető programon részt vennünk, nem kell frusztráltságot éreznünk a kihagyott lehetőségek miatt, mert azok folyamatosan lesznek. Inkább minőségi élményekre kell törekednünk a mennyiségiek helyett.

  Ugyanez vonatkozik a testi síkra is, gyors kaja helyett fontos időt fordítani a minőségi alapanyagokból készült ételek elkészítésére és elfogyasztására is. A mindennapokban fontos megadni a módját az összes étkezésnek, mert ilyenkor a lelkünket is tápláljuk.

  Ez érvényes a bőrápolásra is. Ne akarjunk azonnali megoldásokkal 40 felett megfiatalodni, nem fontos az innovatív módszerekkel svájci tudósok kutatása alapján 60%-al kevesebb ráncainknak lenni estére. A hosszútávú hatása nem ismert a sejtszintű működés megváltoztatásának és eddig még általában mindig baj volt abból, ha az ember drasztikusan beavatkozott a természet törvényeibe.

  Hagyjuk meg a természetnek a természetességet, tekintsünk magunkra a természet részeként, az élővilág szerves tagjaként, és ennek megfelelően a természetes megoldások lesznek jók a testünknek és a lelkünknek is.

  Olyan fokú irreális elvárások születtek az utóbbi időkben csak amiatt, mert sietünk, mert mindent akarunk most és azonnal. Most akarunk 20 évvel fiatalabbnak kinézni, 60 évesen a plasztikai klinikára befeküdni és három órás műtét után 40 éves fizimiskával kikerülni. A lelkünk nem volt képes kezelni a felgyorsult világot, ugyanakkor már természetesnek vesszük az azonnali megoldásokat. Amikor túl sok mindent akarunk és figyelmen kívül hagyjuk a természeti törvényszerűségeket, akkor egyrészt valahol fejlődhetünk is, másrészt viszont nem tudjuk, hogy a hosszú távú hatás hogyan és mikor fog megmutatkozni.

  A második világháború után a katonai tömegek ellátására és a munkaerő hiányában a vaj helyett megalkották az állati tej helyett növényi olajból rengeteg mesterséges összetevő segítségével előállított vajpótló margarint. Hirtelen fantasztikusan jó megoldásnak tűnt, az idő igazolta, hogy nem volt az. A nagyfokú népességszaporulat kezelésére elkövetett növényi génmódosítás oka nagyobb hozam és nagyobb fokú ellenállóképesség érdekében mind mind olyan drasztikus beavatkozás a természet ügyeibe ami rengeteg táplálkozási problémából kialakuló emésztőrendszeri betegséget von maga után. Szorosan idekapcsolódik a fokozott és mesterségesen előállított gyomirtó használat is, és a feleslegesen alkalmazott állati féregirtó és antibiotikum használat is.

  Nem tud az ember a természetnél okosabb lenni az elmúlt évek tapasztalatai alapján. A természetes összetevők mértékletes, józan paraszti ésszel történő használata eddig még nem okozott problémát az eltelt évszázadok alatt még ebben a felgyorsult világunkban sem. Ezért kell minőségi alapanyagokat használni mind a bőrtáplálás, mind a táplálkozás terén. A minőségi pedig azt jelenti, hogy a lehető legközelebb a természethez, a legkisebb és legkevesebb emberi, mesterséges beavatkozással.

   

   

  A képek forrása: pexels.com