Hírlevél feliratkozás

Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról
  Mitől szárad ki a bőröd?

  Ismered azt a jelenséget, mikor kint hagysz egy tálkában vizet és másnapra kevesebb lesz benne, mert elpárolgott belőle? Ha ráadásul még keményebb is a víz, a kis vízkőgyűrűtől a tál oldalán még látványosabb is a jelenség.

  A bőrünk külső rétegéből a felszínre kerülő víz is ugyanígy párolog el, amitől száraz, húzódó arcérzetünk, valamint ráncaink is lesznek. Ezért is fontos megfelelően ápolni a bőrünket, a megfelelő hidratáltságot kívülről és belülről is állandóan pótolni.

  A pontos megfogalmazás alapján a párolgás a folyékony anyagok felszínén lévő részecskék hő hatására bekövetkező halmazállapot változása légneműállapotba.

  Vannak olyan dolgok külsőleg és belsőleg is, melyek ezt a párolgást és a bőrfelszínre való kerülést tudják fokozni.

  Időjárás

  Ahogy a szélben is könnyebben száradnak a ruhák, úgy a szeles idő is segíti az arcunk hidratáltságának csökkentését. Ugyanígy a nyári meleg és téli fűtött szoba emelkedett hőmérséklete is mind hat a párolgásra, vízvesztésre, fokozva azt. A megfelelő hőmérséklet és páratartalom biztosításával tudsz ezen segíteni. Párologtatáskor illóolajakat használva a körülötted lévő teret is illatosíthatod, jobb hangulatot teremtve.

   

   

  Bőrápolás

  Ha túl sokat és sokszor mosod a bőröd forró vízzel, tisztálkodási szerrel és hámlasztóval, ezekkel mind a normál állapotából billented ki a bőrödet. Érdemes kerülni az alkohol, az SLS, erős tenzid tartalmú készítményeket. A tisztálkodási szereknél érdemes gyengéd tisztítóerővel és visszazsírozó tulajdonságú (olajat tartalmazó szappan, tusfürdő) készítményeket használni. A bőrápolási készítményeknél pedig fontos kerülni a káros összetevőket (szárító, dehidratáló hatású) tartalmazó termékeket. Helyettük bőrazonos hatóanyagok használata javasolt, amiket a bőr eleve tartalmaz, mint például urea, glicerin, hialuronsav, valamint a természetes összetevők, mint a hidegen préselt növényi olajok hasznosak a bőr számára.

  Italok

  Az alkohol és a kávé erőteljes vízelvonó hatású, ezért nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás ezek fogyasztásakor. Ha eleve nem is iszol megfelelő mennyiségű vizet, akkor a szervezeted normális működését veszélyezteted. Könnyen megjegyezhető tipp: ha kint 20 fok van, napi 2 liter vizet, ha 30 fok, akkor hármat szükséges meginni.

  Izzadás

  a fizikai aktivitással járó tevékenységek (sport, erőteljes fizikai munka), szaunázás növelik az izzadással járó vízvesztést. A megnövekedett izzadást okozhatja még a stressz és a hormonális változások is. A fokozott izgalmi állapotok, mint az izgulás, szorongás, állásinterjú és első randi előtti tenyérizzadás és a serdülő- és változókori állapotok mind mind fokozott izzadással és így folyadékvesztéssel járnak.

   

  A fenti okok miatti folyadékpótlás elsősorban a szervezetünk megfelelő működése szempontjából fontos, aminek a velejárója a szép, egészséges hidratált bőr is. Szinte állandóan, télen nyáron, reggel este van olyan tényező, ami növeli a vízvesztést, ezért mindig gondoskodni kell a megfelelő külső-belső hidratáltságról.

  Ne felejtsd el, hogy akkor tudod jól érezni magad a bőrödben, ha minden megfelelően működik, ha minden rendben van.

   

  Képek forrása: pexels.com